7°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

24.02.2021 / 22:56 Fudbal - Liga prvaka

City slavio protiv Gladbacha, Real u finišu slomio Atalantu

City slavio protiv Gladbacha, Real u finišu slomio Atalantu
Foto: Twitter
Fudbaleri Manchester Cityja pobjedom na gostovanju Borussiji Monchengladbach rezultatom 0:2 zakoračili su u četvrtfinale Lige prvaka.

City, koji uz Bayern važi i za najvećeg favorita ovosezonskog izdanja Lige prvaka, nije imao nikakvih problema u utakmici koja je odigrana na neutralnom terenu, na Puskas Areni u Budimpešti, zbog restrikcija sa avionskim letovima u Njemačkoj.

Pep Guardiola je odlučio ponovo rotirati sastav, pritom ostavivši najveću zvijezdu, Kevina De Bruynea, na klupi tokom cijelog meča.

Ipak, to se nije osjetilo na terenu. Već na samom startu prijetili su Phil Foden u dva navrata, kao i Raheem Sterling, a onda smo vodeći gol vidjeli u 29. minuti.

Bernardo Silva je naletio na ubačaj Joaa Cancela i lijepo je pogodio glavom za vodstvo Građana. Na odmor se otišlo rezultatom 0:1.

U nastavku još opasnija igra Cityja koji je špreko Gabriela Jesusa mogao do 0:2 u 54. minuti, a onda su domaći upisali jedinu kakvu-takvu priliku u današnjem meču preko Alessana Plee u 63. minuti čiji je šut bio neprecizan.

Konačan rezultat u ovoj utakmici postavio je u 65. minuti Jesus, također glavom, nakon što je ovoga puta Bernardo Silva bio asistent.

Foden je prijetio i u samom finišu, kao i rezervista Riyad Mahrez, ali promjene rezultata nismo vidjeli. To je za Manchester City, vjerovali ili ne, 19. uzastopna pobjeda u svim takmičenjima i tim Pepa Guardiole sjajno gazi na svim frontovima ove sezone.

U prvom meču osmine finala Lige prvaka u Bergamu Real Madrid je stigao do minimalne pobjede rezultatom 0:1 nad Atalantom.

Očekivali smo spektakl, nismo ga dobili, makar u prvom meču, a tome je prilično kumovao sudija Tobias Stieler koji je u ranoj fazi utakmice isključio Remu Freulera, fudbalera Atalante.

Bergamezi su kvalitetno ušli u meč i bili u najmanju ruku ravnopravan rival. Ipak, u 17. minuti dogodio se crveni karton nakon starta Freulera, koji je bio posljednji igrač u odbrani Atalante. To je promijenilo tok utakmice.

Domaćin je uspio odoliti nekako napadima Reala koji nisu bili siloviti, ali su bili učestali. U finišu prvog dijela udarac Casemira završio je direktno u rukama Pierluigija Gollinija.

Na otvaranju drugog dijela vidjeli smo i najbolju priliku za Real. Luka Modrić je sa vrha kaznenog prostora šutirao, a lopta je od bloka igrača Atalante završila neposredno pored desne stative domaćeg gola.

U nastavku susreta Real je ‘dodavao gas’, ali nije uspio stvoriti dovoljno dobar pritisak i prilike koje bi dovele do gola. Ipak, u 86. minuti vidjeli smo trenutak inspiracije pojedinca vrijedan pobjede za Madriđane.

Nakon kombinacije iz kornera Ferland Mendy je sa velike udaljenosti fantastično naciljao i pogodio desnom nogom nebranjeni dio mreže Bergameza. Ostalo je 0:1 tako da je Real krunisao igrača više i upisao vrlo bitan trijumf u prvom meču.



(Vijesti.ba / SCsport)

Izdvajamo