8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

02.03.2021 / 13:34 Politika - Otvorena brojna pitanja

Džaferović nakon susreta s Vučićem: Relaksirati odnose

Džaferović nakon susreta s Vučićem: Relaksirati odnose
Foto: FENA

U situaciji kada su zakazali globalni multilateralni mehanizmi vezani za nabavku vakcina, predsjednik Vučić je poslao ponudu, mi smo je prihvatili i ja mu se još jednom zahvaljujem, poručio je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

U obraćanju medijima na Sarajevskom aerodromu nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem, koji je danas Federaciji BiH donirao vakcine protiv koronavirusa, Džaferović je predsjedniku Srbije uputio zahvalnost na iskazanom činu solidarnosti prema našoj zemlji.

- Ovo su vakcine koje su donirane BiH, a BiH će ih putem Vijeća ministara rasporediti prema bh. entitetu FBiH - pojasnio je Džaferović.

Ističe da su, međutim, s Vučićem članovi Predsjedništva BiH razgovarali i o mnogo bitnijim pitanjima za bilateralne odnose između dvije zemlje, ali i za ukupne odnose u regionu Zapadnog Balkana.

- Solidarnost, međusobno poštivanje, uvažavanje, rješavanje otvorenih pitanja razgovorom i dogovorom, a gdje dogovora nema - primjenom međunarodnog prava, principi su na kojima BiH želi da gradi svoje odnose sa komšijama - Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom - govori Džaferović.

Naglašava da je bh. solidarnost do sada mnogo puta iskazana, potkrijepivši to primjerom odlaska ljekara i medicinskih ekipa iz BiH u Novi Pazar, kada je tamo pandemija bila na vrhuncu.

- BiH želi dobre prijateljske odnose sa svojim susjedima, sa državama sa kojima graniči. Naši narodi žive u svim državama regiona i trebamo da konačno krenemo da relaksiramo ukupne odnose. To je bila glavna tema naših razgovora. Brojna pitanja su otvorena, od odnosa prema prošlosti, državne granice, imovine itd. Moramo započeti dijalog, i BiH je za to spremna - poručuje Džaferović.

Kaže da je podržao prijedlog Vučića o forumu između BiH i Srbije koji će za 2-3 mjeseca biti održan u Beogradu.

- Neka sarađuju svi u cilju prosperiteta ljudi koji žive u obje države. O ovome smo danas govorili vrlo otvoreno i jasno, i kazali smo jedni drugima šta mislimo. Današnji sastanak i dolazak predsjednika Vučića ovdje nije samo uručuvanje donacije. To je za mene nešto više. Jedanput moramo da krenemo sa relaksacijom ukupnih odnosa - naveo je Džaferović.

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da na bazi spomenutih principa intenziviramo naš dijalog.

- Dosta je više tenzija, dosta je jalovih rasprava. BiH je cjelovita država i gradit ćemo je u interesu svih njenih ljudi, naroda i građana. Sastoji se od dva entiteta i Brčko distrikta, koji su multietnički. I tako ćemo ih graditi. Poštovat ćemo državu BiH i njeno unutrašnje ustrojstvo na bazi ravnopravnosti. I naravno, poštovat ćemo svoje komšije i susjede najmanje onoliko koliko oni poštuju BiH - dodao je Džaferović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo