11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

03.03.2021 / 22:31 Politika - Ništavne odluke

Inzkovo pismo Skupštini BPK: Poništene smjene i budžet

Inzkovo pismo Skupštini BPK: Poništene smjene i budžet
Foto: Vijesti.ba

Potpredsjedavajući Skupštine BPK Edim Fejzić i članovi ovog tijela koji su učestvovali u radu 10. vanredne sjednice, koja je održana 5. februara, nisu poštovali zakonske procedure za njeno zakazivanje i zbog toga se sve odluke donesene na toj sjednici smatraju ništavnim, stav je Ureda visokog predstavnika, naveden u pismu koje je danas upućeno Skupštini BPK.

U pismu kojeg potpisuje visoki predstavnik Valenin Inzko se kaže kako se to odnosi i na odluke o smjeni ministrice unutrašnjih poslova BPK Nizame Rišljanin, predsjedavajuće Skupštine Daliborke Milović, potpredsjednice Skupštine BPK Edite Velić, ali i na odluku o usvajanju kantonalnog budžeta za ovu godinu, prenosi Oslobođenje.

Glasanje nije završeno

Inzko podsjeća članove Skupštine da su na 9. sjednici, koja je prekinuta nekoliko sati prije zakazivanja 10. vanredne sjednice, predsjedavajuća Milović, potpredsjedavajuća Velić i Klub zastupnika iz reda srpskog naroda pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, upravo zbog prijedloga odluka o smjenama.

- U tom smislu važno je podsjetiti se na ustavni i zakonski okvir koji je trenutno na snazi u vezi sa postupkom pokretanja vitalnog nacionalnog interesa u kantonalnom zakonodavstvu, posebno član V.2.7a Ustava FBiH, koji predviđa da ukoliko više od jednog predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg zakonodavnog organa kantona pokrene postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa, za usvajanje takvog akta potrebna je većina glasova unutar svakog od klubova konstitutivnih naroda zastupljenih u datoj skupštini kantona. Ovaj postupak nije izvršen. Iako je Klub bošnjačkog naroda glasao za usvajanje predloženog akta, klubovi hrvatskog i srpskog naroda to nisu učinili i stoga je potrebno provesti i glasanje u klubovima hrvatskog I srpskog naroda o predloženoj odluci, navodi se u Inzkovom pismu.

Također, Inzko podsjeća Edima Fejzića da kao potpredsjedavajući Skupštine u tom trenutku nije imao zakonski osnov da saziva vanrednu sjednicu umjesto predsjedavajuće, što je dodatni razlog zbog kojeg su odluke o smjenama proglašene nevažećim.





(Vijesti.ba)


 

Izdvajamo