14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

07.03.2021 / 12:25 BiH - OHR BIH

Supervizor Scanlan: Brčko se nalazi na raskrižju s ulaskom u treću dekadu

Supervizor Scanlan: Brčko se nalazi na raskrižju s ulaskom u treću dekadu
Foto: Vijesti.ba

Supervizor za Brčko Michael Scanlan uputio je čestitku svim ženama u Distriktu u povodu Međunarodnog praznika žena, a svim građanima i građankama Brčkog čestitao je  21. godišnjicu osnivanja Distrikta.

Scanlan navodi kako se Brčko nalazi na raskrižju s ulaskom u svoju treću dekadu, istaknuvši pri tom kako je prethodna dekada bila žalosno razdoblje tijekom kojeg su zlouptrebljavana javna sredstva te da su izabrani dužnosnici svoje osobne interese stvaljali ispred dobrobiti zajednice.

"Organi vlasti izabrani 15. studenoga obvezali su se da će krenuti u novo doba propisnog vršenja vlasti u Distriktu, čime će se osigurati transparentno i disciplinovano trošenje budžetskih sredstava, poslovno okruženje koje pogoduje investitorima i razvoj infrastrukture koja će omogućiti ekonomski rast. Svi ovi elementi zajedno će osigurati da Brčko distrikt u kratkom roku postane takva zajednica kakva svi znamo da može biti i koju njeni građani nikada ne bi pomišljali da napuste", navodi Scanlan.

Poručio je građanima da će krajem ovog mjeseca vidjeti je li se Brčko vratilo na pravi put.

"Popis refomi je jasan, a vaši izabrani dužnosnici znaju što točno treba uraditi. Njihovi potezi će odlučivati da li će u Distriktu početi ovo razdoblje ekonomskog rasta i kvalitetnijeg života. Njihovi potezi, a ne njihove riječi, su ono što će odrediti hoće li će se to zaista dogoditi", istaknuo je supervizor za Brčko.

Po njegovim riječima, modernizacija luke, novi funkcionalni most i specijani koeficijent mogući su zahvaljujući podršci međunarodne zajednice, uključujući i instituciju koju supervizor predstavlja.

"No, usvajanje potrebnih pratećih transparentnijih mjera sadržanih u novom Zakonu o sukobu interesa, reformu načina zapošljavanja u javnom sektoru, jaču financijsku kontrolu financijskog poslovanja javnih poduzeća i ispravljanje netransparentnih zakona donesenih po hitnom postupku tijekom prethodnog mandata mogu osigurati isključivo izabrani dužnosnici Distrikta", poručio je Scanlan.

Stoga je važno, navodi Scanlan, da glasovanje u Skupštini, kojim će se potvrditi da Brčko ispunjava svoje obveze, bude pojedinačno glasovanje, kako to omogućava procedura. Za očekivati je da se takav pristup zauzme ovog mjeseca prilikom glasovanja o usvajanju teksta Zakona o sukobu interesa, usklađenog  s europskim standardima, koji je usvojen na Vladi 3. ožujka, kazao je supervizor za Brčko.

Neveo je i to da će, ukoliko dužnosnici Brčkog ispravno postupe, građani Brčkog  imati istinski razlog da se svakog 8. ožujka okupljaju s generacijama koje dolaze kako bi s njima podijelili radost i sreću što žive u Brčko distriktu, priopćeno je iz OHR-a BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo