10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

22.03.2021 / 14:58 Zanimljivosti - Velika Britanija

Portret otomanskog vladara Sulejmana Veličanstvenog na aukciji

Portret otomanskog vladara Sulejmana Veličanstvenog na aukciji
Foto: Vijesti.ba
Raritetni portret otomanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog, iz 16. stoljeća, naći će se na aukciji u Londonu, krajem marta, javlja AA.

Portret će biti izložen na javnoj aukciji u Galeriji Sotheby's po početnoj cijeni od 60 hiljada funti (83.000 američkih dolara).

Prema procjenama, mogao bi dostići cijenu između 80 i 120 hiljada funti. Slika, koja je dio nekadašnje porodične kolekcije u Francuskoj od 19. stoljeća, bit će izložena na online aukciji 31. marta.

Slika je slična jednom od dva portreta iz 16. stoljeća, na kojima bi sultan mogao imati oko 43 godine, saopćila je aukcijska kuća.

Povezuje se s portretom koji se pripisuje Cristofanu Dell' Altissimu, italijanskom slikaru poznatom po kopiranju djela drugih umjetnika, u Galeriji Uffizi u Firenci, i manjem portretu iz kolekcije nadvojvode Ferdinanda II izložene u Kunsthistorisches Museumu (Muzej historije umjetnosti) u Beču.

"Ova slika je novopronađena slična verzija, na kojoj je prikazan Sulejman Zakonodavac - Kanuni Suleyman, kako ga zovu u Turskoj (1494.-1566) - na kojoj je navodno naslikan sa svoje 43 godine", navodi se u katalogu aukcijske kuće i dodaje:

"Ovo je otprilike u vrijeme kad je osvojio Irak od Safavida iz Irana i pobijedio flotu koju su okupili papa i njegovi saveznici u Bici kod Preveza."

Slika je "prozor u narativ umjetničke razmjene između Venecije i Otomanskog carstva 1530-ih godina", navode iz Sothebyja.

Sulejman Veličanstveni vladao je 46 godina, od 1520. do 1566. Na osmanskom prijestolju se zadržao najduže od svih sultana i slovi za jednog od najvećih osmanskih čelnika.

Aukcija 31. marta obuhvata i neke druge vrijedne radove iz vremena Otomanskog carstva.

Aukcija ove slike je dio šire aukcije nazvane Umjetnosti islamskog svijeta i Indije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo