10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

15.04.2021 / 17:46 Politika - HDZ-ovka

Bušić: Hrvatski non-paper o BiH došao u pravo vrijeme

Bušić: Hrvatski non-paper o BiH došao u pravo vrijeme
Zdravka Bušić / Vijesti.ba
Saborska zastupnica Zdravka Bušić (HDZ) izjavila je u četvrtak kako je "non-paper", neslužbeni diplomatski dokument o BiH koji je nedavno predstavio hrvatski ministar vanjskih poslova, "došao u pravo vrijeme".

"Došao je u pravo vrijeme jer se nadovezuje na najnoviju inicijativu šefa Delegacije EU u Sarajevu Johanna Sattlera i američkog veleposlanika Erica Nelsona, s ciljem da se još jednom potakne političke aktere u BiH na kompromis oko reforme Ustava i izbornog zakona te potom niza reformskih poteza na tragu 14 prioriteta koje je za BiH krajem 2019. utvrdila EU", rekla je Bušić.

Navela je kako u BiH nisu zabilježene neke supstantivne kritike tog dokumenta, ali ima niz politikantski motiviranih negativnih komentara bošnjačkih medija.

"Sarajevski mediji uglavnom su prenijeli kako se, tobože, radi o potezu punom paternalizma i prikrivenog imperijalizma koji pokazuje neiskrenu dobronamjernost službenog Zagreba", rekla je Bušić u slobodnom saborskom govoru i navela "činjenicu" koja govori da je u bošnjačkim političkim krugovima porasla nervoza objavom non-papera.

Njihovi su mediji oštrio napali Sattlera nakon što je inicijativu šest članica Europske unije na čelu s Hrvatskom javno ocijenio kao pozitivnu i kao najavu većeg angažmana Unije u jugoistočnoj Europi, kazala je Bušić.  

HDZ loše utječe na lokalne izbore

SDP-ova zastupnica Barbara Antolić Vupora prozvala je HDZ za loš utjecaj na skore lokalne izbore. Transferi iz državnog proračuna tempirani su u predizborno vrijeme i više-manje služe HDZ-ovim čelnicima, i covid-dodatak umirovljenicima tempiran je u to vrijeme, a slično je i s povratom poreza mladima jer isplatit će se nekoliko dana prije izbora, naglasila je.

Ne spori da umirovljenicima treba dodatak, ali primjećuje kako se on "baš slučajno" isplaćuje pred izbore. To govori kako je to dodatak za HDZ-ov glas, a ne mirovine, ustvrdila je i izrazila nadu da će građani znati "prepoznati manipulaciju".

Na primjeru otoka Lopuda i Šipana Božo Petrov (Most) ilustrirao je probleme s kojima se suočavaju i drugi hrvatski otoci. Putnike prevoze brodovi stari po 60 do 70 godina, ne isplovljava se za jačeg juga, za malu trgovinu ili kafić ljudi plaćaju po 1600 kuna komunalne naknade, naveo je i pozvao da se stimulira ostanak na otocima.

Puno je onih koji bi htjeli živjeti na njima, ali zbog navedenog je život nemoguć, rekao je Petrov i "onima koju kažu" da novca nema, poručio da lažu. "U 49 milijardi kuna (sadržanih kroz projekte u NPOO do 2026.) koje su se jučer dijelile nalaze se ti novci, kroz NPOO moguće je financirati bilo koju aktivnost koja se može nazvati reformskom", rekao je Petrov.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo