-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

16.04.2021 / 15:16 Politika - Brisel

EK pozvala BiH da se suzdrži od mjera koje vode kršenju obaveza iz SSP-a

EK pozvala BiH da se suzdrži od mjera koje vode kršenju obaveza iz SSP-a
Foto: Vijesti.ba
Evropska komisija pozvala je Bosnu i Hercegovinu da se suzdrži od mjera koje vode kršenju njenih međunarodnih obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i narušavaju njen međunarodni kredibilitet.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH danas je saopšteno da je juče održan tehnički sastanak predstavnika Evropske komisije i Bosne i Hercegovine kako bi se razgovaralo o situaciji na tržištu goveđeg i svinjskog mesa u BiH, kao i o odluci BiH iz 2020. godine o preferencijalnom tretmanu domaćih ponuđača u postupcima javnih nabavki.

"Tokom sastanka, Komisija je naglasila da, na osnovu podataka o trgovinskoj razmjeni za period 2018. do 2020. godine, nisu mogli utvrditi niti jedan poremećaj za navedene proizvode na tržištu BiH, a koji bi mogao biti uzrokovan uvozom iz EU. Naprotiv, smanjen je izvoz svježeg goveđeg i svinjskog mesa iz EU u BiH u 2020. godini. Komisija konstatuje da BiH nije dostavila nikakve nove podatke koji bi ukazali na suprotno", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Komisija smatra da uvođenje zaštitnih mjera ne bi bilo opravdano, a da bi u slučaju usvajanja mjera BiH prekršila odredbe SSP-a.

"Komisija je podsjetila da je ukupni rast trgovine je dobrodošao efekat bilo kojeg sporazuma o slobodnoj trgovini. Komisija naglašava da Bosna i Hercegovina trenutno ostvaruje koristi od dodatnih autonomnih trgovinskih mjera za određene poljoprivredne proizvode, uglavnom voće i povrće. Ove mjere su nedavno produžene do 2025. godine. Ukoliko BiH nastavi sa usvajanjem mjera kojima krši SSP, EU će razmotriti sva raspoloživa sredstva za uspostavljanje balansa u svom trgovinskom odnosu sa BiH", stoji u saopštenju.

Navodi se i da je Komisija također primijetila socio-ekonomske posljedice COVID-19 pandemije na poljoprivrednike u BiH i podsjetila na značajnu finansijsku pomoć EU izdvojenu za poljoprivredni sektor u BiH (35 miliona eura za period 2020. do 2024. godine), uključujući pomoć za oporavak od krize zbog COVID-19.

"Ohrabrila je BiH da na najbolji način iskoristi pomoć EU za modernizaciju poljoprivrednog sektora kao i pogodnosti otvorenog tržišta i procesa pristupanja EU u korist svojih poljoprivrednika i građana. Sastanak je bio i prilika za diskusiju o odluci Vijeća ministara BiH iz maja 2020. godine o produženju važenja preferencijalnog tretmana domaćih ponuđača u postupcima javnih nabavki suprotno odredbama SSP-a. Komisija je pozvala BiH da prekine takav tretman domaćih ponuđača bez odlaganja kako bi se ponovo postigla usklađenost sa SSP-om u ovoj oblasti. Bh. vlasti su navele da mjera neće biti produžena nakon 1. juna 2021. godine", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se pojašnjava da je ovaj sastanak je organizovan nakon najava planova za uvođenje zaštitnih uvoznih carina na govedinu i svinjetinu u trajanju do dvije godine, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH upućen Vijeću ministara BiH. Ovaj tehnički sastanak ne predstavlja formalne konsultacije prema članu 30. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Na juče održanoj sjednici Savjeta ministara BiH u drugom krugu glasanja o Prijedlogu odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije, a koju je predložilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije postignut konsenzus.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo