°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

18.04.2021 / 09:57 Svijet - Kao ispomoć Ukrajini

Velika Britanija šalje ratne brodove u Crno more

Velika Britanija šalje ratne brodove u Crno more
Foto: Vijesti.ba
Britanija i međunarodni saveznici su nepokolebljivi po pitanju podrške Ukrajini, rekao je portparol britanskog ministarstva odbrane.

Britanski ratni brodovi krenut će ka Crnom moru u maju zbog tenzija između Ukrajine i Rusije, izvijestio je The Sunday Times, citirajući nekoliko visokih izvora iz ratne mornarice.

Slanje brodova je usmjereno ka pokazivanju solidarnosti prema Ukrajini, koja je saveznik Velike Britanije i NATO, navodi Reuters a prenosi Tanjug.

Razarač pod nazivom “Tip 45”, naoružan protivvazdušnim projektilima, i fregata “Tip 43” za borbu protiv podmornica, napustit će dio flote koja je stacionirana u Sredozemlju i kroz Bosfor proći ka Crnom moru.

Borbeni avioni F-35B i helikopteri-lovci Merlin će također biti dio ratne ekspedicije na nosaču “HMS Queen Elizabeth”, kao podrška britanskim brodovima u Crnom moru, dodaje se.

Tenzije između Moskve i Kijeva su se povećale nakon gomilanja ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom i sukoba na istoku te zemlje između ukrajinske vojske i proruskih snaga, dodaje Reuters.

Zvaničnici britanskog ministarstva odbrane nisu bili dostupni za komentar.

Portparol ministarstva je rekao za The Sunday Times da vlada Velike Britanije radi blisko sa Ukrajinom, kako bi pratila situaciju i nastavlja sa pozivima Rusiji da smanji tenzije u toj regiji.

“Velika Britanija i naši međunarodni saveznici su nepokolebljivi po pitanju podrške ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu”, izjavio je portparol.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo