3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

20.04.2021 / 09:22 KORONAVIRUS - Covid-19

WHO: Alarmantan broj hospitalizovanih mlađih pacijenata

WHO: Alarmantan broj hospitalizovanih mlađih pacijenata
Foto: Vijesti.ba

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da je u posljednih sedam dana u svijetu zabilježeno više od 5,2 miliona novih slučajeva zaraze koronavirusom, navodeći da broj oboljelih od COVID-19 raste već osmu sedmicu zaredom.

Generalni direktor WHO Tedros Ghebreyesus je govoreći na webinaru o COVID-19 upozorio na alarmantan podatak o sve učestalijoj hospitalizaciji pacijenata starosti od 25 do 59 godina.

“Broj smrtno stradalih raste već petu sedmicu, a zabilježeno je više od tri miliona smrtnih ishoda. Broj zaraženih i hospitalizovanih osoba starosti 25 i 59 godina raste alarmantno brzo. Visoke brojke nas mogu učiniti obamrlim, ali svaka ta smrt je tragedija za porodice, zajednice i nacije”, izjavio je generalni direktor WHO.

Ghebreyesus je istakao kako je Dan planete, koji se obilježava 22. aprila, svojevrsni podsjednik da “ljudsko zdravlje zavisi o zdravlju planete koja nas održava.”

Istakao je da od posljedica zagađenja zraka godišnje premine sedam miliona ljudi, što je dvostruko više od broja preminulih od novog koronavirusa.

“Uprkos privremenim prošlogodišnjem poboljšanjima u pogledu kvaliteta zraka, do septembra se zagađenje vratilo na nivo od prije pandemije”, rekao je.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo