8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

22.04.2021 / 13:10 BiH - Član Predsjedništva

Komšić: Jasenovac, kao i svako zlo, ima globalnu važnost

Komšić: Jasenovac, kao i svako zlo, ima globalnu važnost
Foto: FENA - Vijesti.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je u Donjoj Gradini, povodom obilježavanja 76 godina od proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac, izjavio da to mjesto nema državnu već humanu i globalnu važnost - kao i svako zlo, posebno kad se desi nad tolikim brojem ljudi.

Istakao je da izgubljeni ljudski životi, patnja, stradanje i zlo koje je vezano za to mjesto zaslužuju iz čisto ljudskih razloga, a ne iz političkih ili nekih drugih, da ga se sjećamo i da se poklonimo sjenama žrtava.

- To je razlog zašto sam i ja danas ovdje, kao što nastojim da budem svake godine ukoliko je to moguće - rekao je Komšić.

Dodao je da takve stvari treba pamtiti i učiti djecu kako veliko može biti ljudsko zlo, te kolike žrtve proizilaze iz tog zla, a sve kako bismo bili bolji ljudi i kako se to više nikada ne bi dogodilo. 

- Područje bivše Jugoslavije i Balkana obilježilo je puno zla i krvi, i valjda smo u današnjem svijetu kada se ništa ne može sakriti, kao ljudski rod došli do nivoa da možemo sebi reći da je neprihvatljivo da se ovakve stvari dešavaju bilo gdje u svijetu - naglasio je Komšić.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo