8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

02.05.2021 / 19:18 Auto-Moto - Formula 1

Hamilton pobijedio u trci za Veliku nagradu Portugala

Hamilton pobijedio u trci za Veliku nagradu Portugala
Foto: AP

Vozač Mercedesa Lewis Hamilton pobjednik je današnje trke za Veliku nagradu Portugala u šampionatu Formule 1.

Hamilton je startovao sa drugog mjesta, ali je poslije "letećeg starta" u sedmom krugu, nakon što se sigurnosno vozilo povuklo sa staze zbog incidenta između Antonija Đovinacija i Kimija Raikonena, "pao" na treće mjesto, iza klupskog kolege Valterija Botasa i Maksa Ferštapena iz Red Bula.

Britanac je ipak vrlo brzo uspio da se vrati na drugo mjesto, nakon što je Ferštapen napravio grešku u 14. krivini na stazi Algarve, pa je aktuelni svjetski šampiona na startnom-ciljnom pravcu pretekao Holanđanina.

Potjera za Botasom je takođe kratko trajala, još jednom je Hamilton pokazao dominaciju i pretekao klupskog kolegu.

Od tog trenutka Hamilton nije ispuštao prednost, osim kada je išao na zamjenu pneumatika pa je praktično bez ikakvih problema došao do 97. trijumfa u karijeri.

Drugo mjesto zauzeo je Ferštapen, koji je zbog bolje zamjene pneumatika, odnosno kraćeg zadržavanja u boksu, uspio da obiđe Botasa, koji je završio treći.

Najbrži krug trke odvezao je Ferštapen, ali mu je poništen zbog malog izlaska sa staze u krivini 14, pa je dodatni bod dobio Valteri Botas.

Četvrto mjesto zauzeo je Serhio Peres iz Red Bula, a iza njega bio je Lando Noris iz Meklarena.

Prvu desetoricu kompletirali su Šarl Lekler iz Ferarija, Esteban Okon i Fernando Alonso iz Alpine, te Danijel Rikardo iz Meklarena i Pjer Gasli iz Alfa Taurija.

Hamilton je vodeći u generalnom plasmanu sa 69 bodova, a drugi je Ferštapen, koji ima 61.


(Vijesti.ba / Tanjug)

Izdvajamo