8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

05.05.2021 / 14:20 Ekonomija - Premijer FBiH

Novalić sa Svjetskom bankom o nastavku razvojnih projekata

Novalić sa Svjetskom bankom o nastavku razvojnih projekata
Foto: Vlada FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić održao je danas online sastanak s predstavicima Svjetske banke, Lindom van Gelger, regionalnom direktoricom za zapadni Balkan i Emanuelom Salinasom, šefom Ureda Svjetske banke u BiH.

Na sastanku, posvećenom provođenju postojećih projekata koje podržava Svjetska banka u našoj zemlji, te narednim koracima u pravcu pregovora, razgovarano je i o ubrzavanju pripreme dogovorenih novih projekta.

Riječ je o projektima oporavka i podrške firmama, unaprijeđenju zdravstvenog sistema, modernizaciji usluga vodosnabdijevanja i kanalizacije, konkurentnosti i otpornosti poljoprivrede, te na prijedlog premijera Novalića i programu restrukturiranja rudnika za koji je Svjetska banka na današnjem sastanku izrazila podršku.


Kada je riječ o finansijskoj podršci malim i srednjim preduzećima pogođenim pandemijom, projektu koji je Svjetska banka odobrila u decembru prošle, Svjetska banka je obavijestila da su vrlo blizu okončanja procesa ratifikacije te da očekuju da postane efektivan već u maju ove godine.

Na sastanku su razmijenjene informacije i o preostalim aktivnostima na projektu unapređenja zdravstvenog sistema u BiH, u vrijednosti od 75 miliona dolara, čiji je cilj unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i finansijske održivosti zdravstvenih sistema u našoj zemlji. Uz konstataciju da postoje određena kašnjenja, ocjenjeno je da će zajednički raditi na iznalaženju mogućnosti za brže djelovanje, a iz Svjetske banke su pozdravili i pomake ostvarene na administrativnim procedurama.

Premijer Novalić još jednom je naglasio važnost ovih projekata za našu zemlju koje podržava Svjetska banka, te najavio značajniji intenzitet aktivnosti Federacije BiH, koje prevashodno doprinose kvalitetnijem zdravstvenom sistemu i pomažu ekonomskom oporavku i rastu.

Iz Svjetske banke su današnji sastanak ocijenili korisnim i konstruktivnim, te najavili da će pratiti aktivnosti na provođenju postojećih projekata, kao i nastaviti razgovore o drugim oblastima za koje mogu pružiti stratešku podršku.



(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo