12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

07.05.2021 / 21:12 Kultura - Historijski muzej BiH

U Sarajevu otvorena izložba 'Buđenje solidarnosti' povodom Dana Evrope

U Sarajevu otvorena izložba 'Buđenje solidarnosti' povodom Dana Evrope
Foto: FENA

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović i ambasador EU u BiH Johann Sattler otvorili su večeras u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu multimedijalnu izložbu "Buđenje solidarnosti" povodom obilježavanja Dana Evrope.

Autori izložbe su mladi bh. umjetnici i arhitekti na temu solidarnosti, tolerancije i aktivizma, a nadahnuta je muralima Rikarda Druškića koje je oslikao u pet bh. gradova u okviru projekta EU.

Gradonačelnica Karić izjavila je na otvaranju da je Sarajevo dio porodice glavnih gradova Evrope, te da je ono antifašističko, demokratsko i slobodarsko.

- Takvo Sarajevo ide u korak s Evropom koja je demokratska i liberalna i koja će sasvim sigurno uvijek njegovati i prepoznati pozitivne vrijednosti koje dolaze iz našeg lijepog grada - rekla je Karić.

Poželjela je dobrodošlicu u Sarajevo svim dobrim ljudima koji mu žele doprinijeti, graditi ljepši i bolji grad, a time i ljepšu i bolju Bosnu i Hercegovinu.

Ambasador Sattler istakao je da osnivači Evropske unije prije 70 godina ne bi mogli ni sanjati o uspjehu koji je ostvario taj projekt.

- Ponekad ljudi govore samo o problemima Unije, koji jesu stvarni, ali ne treba zaboraviti da smo imali više od 70 godina mira nakon rata koji je odnio brojne milione ljudskih života zbog zle ideologije - dodao je Sattler.

Najavljeno da će tokom maja biti nastavljene brojne aktivnosti u okviru obilježavanja Dana Evrope u cijeloj zemlji i uz bogat online sadržaj.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo