16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

08.05.2021 / 23:18 Svijet - Izbori

Škotske pristalice nezavisnosti proglasilie pobjedu i izazivaju Johnsona

Škotske pristalice nezavisnosti proglasilie pobjedu i izazivaju Johnsona
Foto: EPA

Škotske pristalice nezavisnosti iz stranke SNP-a rekli su da u regionalnom parlamentu imaju većinu koja je za izlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva, pa smatraju da će London morati pristati na novi referendum o samoodređenju koji britanski premijer Boris Johnson odbija.

Dva dana nakon "super četvrtka" kada su održani lokalni izbori u Velikoj Britaniji, rezultati stižu postupno. U Engleskoj su zasad povoljni za vladajuće konzervativce koji su preuzeli deindustrijalizirana područja na sjeveru koja su podupirala Brexit i čak osvojili laburističku utvrdu Harlepool koji je u zadnjih gotovo 50 godina uvijek glasovao za laburiste.

No, u Škotskoj su konzervativci u manjini, a Škotska nacionalna stranka (SNP) popularne premijerke Nicole Sturgeon učvrstila je svoju vlast, premda se čini da će za dlaku izgubiti apsolutnu većinu koju priželjkuje.

Rezultati iz 71 izborne jedinice objavljeni u subotu oko 18 sati po srednjoeuropskom vremenu pokazuju da je SNP pobjednik u njih 60. BBC predviđa da će stranka na kraju dobiti 63 mjesta, što je blizu ciljanih 65 od 129 mjesta u parlamentu u Holyroodu.

"Čini se da nema dvojbe da će škotski parlament imati većinu koja će podupirati nezavisnost", izrazila je zadovoljstvo Nicola Sturgeon za televizijsku mrežu Sky News, računajući na Zelene koji su također za referendum o samoodređenju.

Obraćajući se zatim pristalicama, rekla je da "jednostavno nema demokratskog razloga da Boris Johnson ili bilo ko drugi pokuša onemogućiti škotski narod da odlučuje o vlastitoj budućnosti".

"Ovo je volja ove zemlje", istaknula je, upozorivši da će konzervativci svakim pokušajem da spriječe organiziranje novog referenduma "stati nasuprot volji škotskog naroda i pokazati da Ujedinjeno Kraljevstvo nije partnerstvo jednakih".

Boris Johnson, koji ima zadnju riječ u odobravanju referenduma, odlučno mu se protivi, ocijenivši da se on može dogoditi "jednom u naraštaju". Na referendumu 2014. protiv neovisnosti je bilo 55 posto birača.

"Referendum u sadašnjim okolnostima je neodgovoran i neoprezan", rekao je britanski premijer za dnevnik Telegraph.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo