-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

09.05.2021 / 18:00 Svijet - Pogoršanje odnosa

Čvršći stav EU prema Kini preko pravila o državnim subvencijama

Čvršći stav EU prema Kini preko pravila o državnim subvencijama
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Novim pravilima za ograničavanje poslovanja kompanija koje pomažu strane države, Evropska unija je, poslije pogoršanja odnosa Brisela i Pekinga u posljednjih nekoliko mjeseci, pokazala čvršći stav prema Kini čije kompanije s državnim ...

... subvencijama imaju prednost na evropskim tržištima, pišu svjetski mediji.

Evropska zaštita od nefer konkurencije

Evropska unija preduzela je u srijedu, 5. maja, korake da se zaštiti od ekonomske konkurencije iz Kine koju smatra nefer, kao znak sve većeg nepovjerenja pošto je Zapad uveo sankcije Kini zbog kršenja prava, a Peking odgovorio uzvratnim mjerama, ukazuje Reuters.

Evropska komisija predstavila je planove za smanjenje zavisnosti od kineskih i drugih stranih snabdjevača u šest strateških područja, kao i za ograničavanje mogućnosti kompanija koje su dobile strane subvencije da kupuju preduzeća iz EU ili učestvuju na javnim tenderima.

Komesarka EU za konkurenciju Margret Vestager (Margrethe) rekla je na konferenciji za novinare da već 60 godina postoje pravila koja kontrolišu državnu pomoć od evropskih vlada, ali nijedno koje spriječava da se strane subvencije koriste za kupovinu kompanija u zemljama Unije.

Evropska komisija takođe je obustavila napore za ratifikaciju sveobuhvatnog sporazuma s Kinom o ulaganju (CAI), uvidjevši da će teško dobiti podršku poslanika Evropskog parlamenta, pošto je, kako ukazuje Reuters, Peking uveo sankcije protiv pet njihovih kolega u uzvrtanim mjerama na sankcije iz EU.

Komisija i dalje vjeruje da će dogovor postignut krajem 2020. pomoći u ispravljanju neuravnoteženih ekonomskih veza, ali su šanse za njega smanjene, ocijenjuje Reuters.

Uravnoteženje odnosa

Politika Evropske komisije za državnu pomoć dio je delikatnog pokušaja uravnoteženja odnosa s Kinom, prema kojoj Brisel sada želi da pokaže više snage, ali istovremeno da drži vrata za dijalog otvorenim, ističe Frans pres (Agence France-Presse).

Predložena pravila ne spominju konkretno Kinu, ali, kako ukazuje AFP, dolaze kada su odnosi EU i njenog drugog najvećeg trgovinskog partnera na najnižoj tački poslije ljutite razmjene sankcija zbog zabrinutosti za ljudska prava.

Prema novim pravilima, antimonopolske vlasti EU sprovešće istrage stranih kompanija koje imaju podršku država van Unije a koje žele da preuzmu preduzeća u EU s godišnjim prometom većim od 500 miliona eura.

Istraga o državnoj pomoći će takođe biti pokrenuta za subvencionisane kompanije koje učestvuju na velikim javnim tenderima u EU vrednim više od 250 miliona eura.

Ako bude neophodno, Brisel će moći da sprovede korektivne mjere za sprečavanje narušavanja konkurencije, a u nekim slučajevima i da zabrani spornoj kompaniji spajanje s drugom u EU ili da dobije javni ugovor.

Nelegalna pomoć, ukazuje AFP može uključivati beskamatne zajmove, povlašćeni poreski tretman ili jednostavne direktne subvencije.

'Smanjivanje pukotine' u propisima

Brisel je već dugo nezadovoljan uvozom kineske robe proizvedene uz subvencije, zbog čega je najavio mjere koje će obezbijediti da evropske industrije više ne ugrožavaju strani investitori za koja su važila labavija pravila, navodi Asošiejtid pres (Associated Press).

Komesar EU za unutrašnje tržište Tjeri Breton (Thierry) rekao je da se tim prijedlogom "smanjuje pukotina" u propisima kako bi se osiguralo da se sve kompanije ravnopravno takmiče.

Pod udarom pandemije COVID-19, privreda EU je već doživela udarac bez presedana. Korona virus takođe je ogolio zavisnost od strateških proizvoda u osjetljivim sektorima, od energije do zdravstva u kojima EU želi da postane daleko autonomnija, što će, kako ocenjuje AP, ići na štetu Pekinga.

"Kompanije su mogle da koriste strane subvencije za kupovinu preduzeća ovde u Evropi. Neki su uspeli da podriju svoje konkurente na javnim tenderima ne zato što su efikasniji, već zato što dobijaju finansijsku podršku od stranih zemalja. I to nije fer", rekla je Vestager, dodajući "To mora da prestane."

Promjena stava prema Kini

Predložena pravila su najnoviji znak promjene stava Evrope prema Kini, najvećem partneru Unije za robnu razmjenu i ključnom tržištu za evropske izvoznike, ocijenjuje The Wall Street Journal, ukazujući da je čvrst stav EU prema Kini donedavno bio je nezamisliv.

Pored toga što su politički odnosi Brisela i Pekinga pogoršani posljednjih meseci, mnogi evropski proizvođači, iako se u velikoj mjeri oslanjaju na kinesku potražnju za automobilima, luksuznim proizvodima i drugom robom, istovremeno su sve više uznemireni kako Kina uzima tržišni udio u oblastima poput napredne proizvodnje i inženjerstva.

Ako ih odobre 27 vlada EU i Evropski parlament, pravila će pomoći u rješavanju sve veće zabrinutosti u Evropi zbog kineskih preduzeća koja se ojačana državnom podrškom nepravedno takmiče širom svijeta, kako piše list, najnižim ponudama na javnim tenderima i nenadmašivim cijenama za kupovinu kompanija. Zvaničnici EU takođe su zabrinuti što strane subvencije daju nepravednu prednost u kupovini evropskih inovacija, što dodatno slabi ekonomiju bloka.

Evropski pristup Kini je takođe različit od američkog. Za razliku od SAD, EU ne želi da odvoji dijelove svoje privrede od kineske. Umjesto toga, nada se da može da izvrši pritisak na Kinu da se pridržava međunarodnih pravila, dok istovremeno teži ekonomskim vezama.

Nova pravila suočavaju se sa značajnim preprekama, ocijenjuje Volstrit džurnal. Kompromisni tekst moraće da se postigne između Evropske komisije, nacionalnih vlada EU i Evropskog parlamenta, što može trajati nekoliko godina. Iako prijedloge podržavaju najveće privrede EU, Francuska i Njemačka, neke vlade bi, prema navodima analitičara, mogle biti nerade da budu uvučene u spor EU i Kine, dok će se lobisti vjerovatno žaliti da će to dodatno zakomplikovati pravila u EU gdje se kompanije već suočavaju s velikom birokratijom.

Pogoršanje odnosa

Evropska komisija saopštila je da su napori na ratifikovanju investicionog sporazuma sa Kinom praktično suspendovani pošto su u martu Brisel i Peking razmijenili sankcije zbog odnosa Kine prema Ujgurima u Sinđangu, piše The Guardian.

"Sada smo u određenom smislu suspendovali... političke aktivnosti sa strane Evropske komisije", rekao je u utorak, 4. maja, potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

On je rekao da trenutno stanje odnosa Brisela i Pekinga "nije pogodno" za ratifikaciju sporazuma.

Iako izjava potpredsjednika Evropske komisije ne sugeriše da dogovor formalno suspendovan, njegove riječi, kako navodi Guardian, ukazuju da su nedavne tenzije između Brisela i Pekinga umanjile apetit EU za takvim sporazumom s Kinom.

EU i Kina su postigle kontroverzni sporazum o investicijama krajem decembra poslije sedam godina pregovora.

Dogovor je tada branjen kao davno zakasnjelo otvaranje ogromnog kineskog tržišta za evropske kompanije. Njegova ratifikacija bi moglo dovesti do toga da Peking olabavi neka svoja stroga pravila za strane kompanije, poput uslova da kompanija koja želi da posluje u Kini, mora s lokalnim partnerom napraviti zajedničko preduzeće.

Međutim, onda je u martu EU uvela sankcije četvorici kineskih zvaničnika uključenih u politiku Pekinga u Sinđangu, poslije čega je Kina uvela sankcije protiv nekoliko poslanika Evropskog parlamenta, troje članova nacionalnih parlamenata, dva komiteta EU i više evropskih akademika koji se bave Kinom.

Analitičari, ukazuje Guardian, kažu da izjava Dombrovskisa nije iznenađujuća i da odražava kako su se pogoršali odnosi Pekinga i Brisela posljednjih nekoliko mjeseci.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo