8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

17.05.2021 / 13:25 KORONAVIRUS - Covid-19

Čerkez: Situacija nikad bolja, ali se ne smijemo opuštati

Čerkez: Situacija nikad bolja, ali se ne smijemo opuštati
Goran Čerkez / Vijesti.ba
U Federaciji BiH nikad dosad nije bila bolja epidemiološka situacija od početka krize sa koronavirusom, izjavio je danas pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.

Obraćajući se na konferenciji za novinare, Čerkez je rekao da je danas možda i najbolja epidemiološka situacija u FBiH, gdje imamo incidencu 28, dok je istovremeno gotovo u svim kantonima incidenca ispod 50. Tačnije, samo tri su na incidenci oko 50.

- To su jako dobre vijesti, posebno imajući u vidu da je u ovoj sedmici, u odnosu na proteklu, čak 43 posto osoba manje zaraženo, sedmodnevna incidenca pala je za više od 42 posto. Trenutno imamo 359 pacijenata na bolničkom liječenju, od čega samo 17 osoba na respiratorima, dok u KS danas nema nijedne - kazao je Čerkez.

Ističe da se ne smijemo opuštati, te dodaje da od stanovništva očekuje da i dalje poštuje propisane epidemiološke mjere, kako bismo ovo ljeto poveli na "novonormalan" način.

- Posebno bih pozvao sve ugostitelje da se pridržavaju mjera, jer je jedno od najrizičnijih upravo okupljanje unutar zatvorenih objekata - poručio je Čerkez.

Navodi da je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva od danas ukinuo ograničenje kretanja koje je do sada bilo na snazi u periodu od 23 do 5 sati ujutru, odnosno policijski sat. Povećan je broj osoba koje mogu biti na javnim skupovima na 30 u zatvorenim i 50 u otvorenim prostorima.

- Današnjom naredbom omogućili smo muziku u ugostiteljskim objektima uživo i DJ-eve, ali uz epidemiološku obavezu - pleksiglas pregradu visine preko dva metra, koja će u potpunosti odvojiti izvođače od publike - pojašnjava Čerkez.

Kada je u pitanju imunizacija, naglasio je da ona teče po planu, u skladu s brojem vakcina kojima raspolažemo.

- Dobra vijest je da je u maju stiglo preko 120.000 vakcina i da one i dalje pristižu. Očekujemo da ćemo i dalje imati porast broja vakcinisanih ljudi. U narednim mjesecima očekujemo veće količine vakcina od mehanizma COVAX, ali i od EU. Nadamo se da će se i određeni ugovori sklopiti za nabavku vakcina s proizvođačima, kako od strane federalnog, tako i od državnog nivoa - dodao je Čerkez.

Pojasnio je da Krizni štab na svojim sjednicama priprema prijedloge za Vladu FBiH, koja donosi finalnu odluku. Vlada će zasjedati u četvrtak i imati priliku da potvrdi ove mjere ili ih odbije. Dosad, dodaje Čerkez, Vlada FBiH se uglavnom uvijek vodila mjerama Kriznog štaba i struke, tako da bi i ove mjere trebale biti prihvaćene.

Podsjeća da kantoni i dalje imaju mogućnost da zasebno donose restriktivnije mjere, ukoliko to bude zahtijevala epidemiološka situacija. Kantoni donose mjere i vezano za rad samih ugostiteljskih objekata.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo