8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

17.05.2021 / 15:42 BiH - Sjećanje na žrtve

Ambasador Kozarić na obilježavanju 76. godišnjice oslobođenja logora Mauthausen

Ambasador Kozarić na obilježavanju 76. godišnjice oslobođenja logora Mauthausen
Foto: MVP BiH

Delegacija Ambasade Bosne i Hercegovine u Beču, koju je predvodio ambasador Kemal Kozarić,  prisustvovala je obilježavanju Dana sjećanja na žrtve i oslobađanja preostalih zatočenika nacističkog logora Mauthausen, najvećeg koncentracionog logora na teritoriji današnje Republike Austrije. 

U logoru je, prema procjenama historičara u razdoblju od 1938. do 1945. internirano preko 200.000 osoba, različitih nacionalnosti. Ove godine je ceremonija održana po 76. put, uz moto "Uništena raznolikost".

Ambasador Kozarić je zajedno sa vojnim atašeom Bosne i Hercegovine u Republici Austriji brigadirom Duškom Matićem, u ime Bosne i Hercegovine, položio vijenac na spomen obilježje u Mauthausenu, odajući tako počast žrtvama ovog nacističkog logora.

Nakon završenog mimohoda prisutnih delegacija iz više od 60 zemalja, delegacija Ambasade BiH je odala počast i žrtvama iz Bosne i Hercegovine, polaganjem vijenca na Zidu plača ispred spomen ploče posvećene žrtvama iz Bosne i Hercegovine, koja je simbol sjećanja na nekoliko hiljada ljudi iz Bosne i Hercegovine interniranih u logoru Mauthausen, od kojih veliki broj nije dočekao dan oslobođenja logora, 5. maja 1945. godine.

Republiku Austriju su predstavljali članovi vlade, vicekancelar Werner Kogler, ministrica klime Leonore Gewessler i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein, zastupnici u parlamentu i drugi visoki zvaničnici, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo