10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

17.05.2021 / 16:50 Politika - Zoran Milanović

Nijedan EU lider se ne bi snašao slušajući moj razgovor s liderima BiH

Nijedan EU lider se ne bi snašao slušajući moj razgovor s liderima BiH
Foto: Reuters

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je na pres-konferenciji nakon sastanka lidera u povodu 10. godišnjice Brdo-Brijuni procesa, na Brdu kod Kranja, izjavio da su dogovorili tekst Dekaracije, koji je kompromis u kojem je neko od nečega morao odustati.

On je istakao kako "nijedan evropski lider ne bi snašao kada bi slušao njegov današnji razgovor s članovima Predsjedništva BiH".

“Kao što je u pitanju BiH, ne postoji Brisel, ne postoji nikakva visoka politička razina u ovom o čemu smo danas razgovarali. Ja kao predsjednik države koja je malo bliža Zapadnom Balkanu od Slovenije i znam naprosto više stvari. Nijedan evropski lider snašao slušajući moj razgovor s Dodikom, Komšićem, Džaferovićem i drugim ljudima”, rekao je Milanović.

Po njegovim riječima, bilo je određenih prijepora, nesporazuma.

- Recimo da je agenda kosovske predsjednice Osmani bila nešto ambicioznija i da su zbog protivljenja Srbije neki dijelovi morali biti ispušteni - naveo je Milanović.

Dodao je da on to vidi kao sasvim prihvatljivu cijenu dokumentu koji je dobar.

Istaknuo je da su Slovenija i Hrvatska, „ovdje, prije svega, da pomognu državama koje su u integracijskom procesu, u jednoj fazi u kojoj smo mi bili prije 15 ili 20 godina, Slovenija pa onda Hrvatska“.

- To je ustvari jedini motiv. Motiv nije ni mentorstvo, ni tutorstvo, niti bilo kakve karijerne i biografske komponente za bilo koga od nas, siguran sam u to, nego da se državama pomogne, jer mi u tome vidimo i svoj interes - naveo je Milanović.

Kazao je da bilateralni problemi koje države sudionice inicijative imaju međusobno, neće moći biti riješene u okviru procesa Brdo-Brijuni te da misli „da bi bilo zdravo da ih se previše ni ne koristi, jer to nas je danas pomalo i ometalo u radu“.

- Ali smo, čini mi se, dosta strpljivo i uporno, onako navigatorski, moreplovački, došli do luke i brod se nije razbio niti je oštećen. Dakle, jedno kompromisno, ali jasno rješenje iza kojega svi stojimo. Za godinu dana ćemo se vidjeti, još uvijek ne znamo gdje, hoće li to biti Priština ili Beograd, jedna od te dvije adrese su u nastajanju - naveo je Milanović.

Svečanom sastanku lidera u povodu 10. godišnjice Brdo - Brijuni procesa na Brdu kod Kranja prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Domaćin ovogodišnjeg susreta je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, a kodomaćin predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Svečanom sastanku su prisustvovali i lideri ostalih zemalja učesnica Brdo - Brijuni procesa - Aleksandar Vučić, Ilir Meta, Milo Đukanović, Stevo Pendarovski i Vjosa Osmani.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo