°C
Mostar 13°C
Tuzla °C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

17.05.2021 / 18:40 Regija - Sastanak u Briselu

Vučić: Stoltenberg bio jasan - zadržati mir i stabilnost u regionu

Vučić: Stoltenberg bio jasan - zadržati mir i stabilnost u regionu
Foto: Twitter

Generalni sekretar NATO-a Jens Stolteberg poručio je da je Sjevernoatlantska alijansa posvećena misiji KFOR, koja obezbjeđuje bezbjedno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je Stoltenberg, u vezi sa određenim glasinama oko ostanka KFOR-a na Kosovu, bio jasan u svom odgovoru da se KFOR i snage NATO fokusiruju na očuvanje mira i stabilnosti.

Jens Stoltenberg je, na zajedničkoj konferenciji sa Aleksandrom Vučićem nakon sastanka, rekao da je misija KFOR-a najočiglednija demonstracija posvećenosti NATO-a da se obezbjedi bezbjedno okruženje i garantuje sloboda kretanja na osnovu mandata UN.

NATO je posvećen KFOR-u i njegovoj misiji, poručio je šef NATO-a, javlja RTS.

Dodao je da Alijansa podržava proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ističući da je dijalog najbolja platforma za nalaženje rješenja koja poštuju prava svih zajednica i da se postigne trajan mir, koji garantuje prosperitetnu budućnost za sve.

Pozvao je dvije strane se angažuju kada je riječ o normalizaciji odnosa.

Stoltenberg napominje da je NATO posvećen snažnom partnerstvu sa Srbijom, napominjući da Alijansa poštuje vojnu neutralnost Srbije.

"Kao suverena zemlja, Srbija ima pravo da bira svoj put", naveo je Stoltenberg dodajući da partnerstvo sa NATO-om može donijeti koristi građanima Srbije, ali i regionu.

Stoltenberg dodaje da NATO sarađuje sa Srbijom, obučava srpske oficije kako bi učestvovali u mirovnim misijama.

"Naša saradnja donijela je veliku korist i nadam se nastavku partnerstva", kaže šef NATO-a.

Napominjući da je ovo vrlo važan sastanak za Srbiju, predsjednik Vučić je naglasio da je vrlo zadovoljan sadržajem razgovora sa Stoltenbergom.

"Dobili smo mnogo uveravanja od Stoltenberga o svim bezbjednosnim pitanjima na Zapadnom Balkanu. Imali smo neka pitanja u vezi sa određenim glasinama, Stoltenberg je bio jasan u svom odgovoru u potrebi da se zadrže mir i stabilnost u regionu i da se KFOR i snage NATO-a fokusiruju na očuvanje mira i stabilnosti. To je bilo nešto što smo tražili i mislim da će to donijeti mir ljudima ne samo na KiM već i u cijelom regionu", kaže Vučić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo