14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

01.06.2021 / 17:47 Rukomet - Uoči puta u Grčku

Umičević: Rukometna reprezentacija BiH mora biti projekt države

Umičević: Rukometna reprezentacija BiH mora biti projekt države
Foto: FENA

Ženska rukometna reprezentacija BiH sutra iz Mostara putuje na predkvalifikacijski turnir za Europsko prvenstvo, koji će se od 4. do 6. lipnja održati u Grčkoj, a cilj im je, kako kažu, ostaviti srce na terenu i na najbolji način promovirati rukomet i Bosnu i Hercegovinu.

Izbornik ženske rukometne reprezentacije BiH Radan Rovčanin kazao je kako reprezentacija nije imala puno vremena za pripreme, ali je uvjeren da će se djevojke prikazati u najboljem svijetlu na kvalifikacijskom turniru.

- Nadam se kako će ova priča zaživjeti u budućnosti i da ćemo imati kontinuitet, jer djevojke svojim odnosnom prema reprezentaciji i svojim radom stvarno to zaslužuju. Dat ćemo sve od sebe da naše navijače obradujemo dobrim vijestima već u ovom prvom ciklusu - kazao je Rovčanin na konferenciji za novinare u Mostaru.

Protivnik bh. reprezentaciji na turniru u Grčkoj bit će Italija i Latvija te domaća reprezentacija.

- Grčka i Italija već su imale dva kvalifikacijska ciklusa u ožujku i travnju, a Grčka je preuzela i određenu ulogu favorita što se tiče samog turnira. Te dvije reprezentacije su u prednosti nad nama i što se tiče iskustva i kontinuiteta, ali to nas ne oslobađa imperativa, mi ćemo dati svoj maksimum, a koliko će to biti dovoljno u ovom trenutku vidjet ćemo - istaknuo je bh. izbornik.

Reprezentativka Bosne i Hercegovine Slađana Topić istaknula je kako je cijeli svoj život čekala da zaigra za reprezentaciju.

- Zaista sam sretna, ne samo zbog sebe nego i zbog svih djevojaka koje imaju priliku pokazati i dokazati se i da imaju jedan cilj u sportu i životu, a to je braniti državni dres. Moramo biti realni, imali smo jako malo vremena da se spremimo, ali naravno to nećemo koristiti kao izgovor nego ćemo dati sve od sebe pa što bude - naglasila je Topić.

Predsjednik Rukometnog saveza BiH Marinko Umičević kazao je kako ima povjerenja u bh. rukometašice, podsjetivši da da ovo prvo okupljanje seniorske rukometne reprezentacije BiH nakon 12-13 godina.

- Ne očekujemo neki veliki rezultat, ali borit ćemo se. Nećemo reći da ne možemo ništa, imamo dobru ekipu i očekujemo da će djevojke ostaviti srce na terenu i dostojno predstaviti Bosnu i Hercegovinu. Imamo povjerenja u igračice i trenera - kazao je Umičević.

Dodao je kako je Upravni odbor tu da reprezentaciji omogući dobre uvjete, ali i da je situacija u Odboru teška.

- Imamo problema oko poreznog broja i sponzora, ali očekujem neko bolje vrijeme za rukomet. Troškovi su veliki i iznenađen sam koliko je bilo entuzijazma i ljubavi da se pomogne kako bi ova reprezentacija otišla u Grčku, a tu su među ostalima i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na čelu s Nevenkom Hercegom, Sportski savez Grada Mostara, bolnica u Mostaru koja je besplatno testirala naše igračice i stručni stožer, tako da hvala svima. Očekujem pomoć i dalje jer bez nje ne možemo ići na natjecanja - kazao je Umičević.

Istaknuo je kako reprezentacija mora biti projekt države Bosne i Hercegovine.

- Sramota je da nam iz Vijeća ministara nitko nije ni čestitao, a kamoli uputio kakvu donaciju, financijsku pomoć ili bilo što. Koga mi predstavljamo i za koga nastupamo i boje koje države mi branimo? Reprezentacija mora biti projekt države i država mora financirati potrebe reprezentacije, tako je svugdje u svijetu. Proračun srbijanskog rukometnog saveza je dva i pol milijuna eura, hrvatskog 4,5 milijuna eura, a proračun Rukometnog saveza BiH je 350.000 maraka. Ovo je apel, molba, želja, ali i upozorenje - poručio je Umičević.

Rukometašice Bosne i Hercegovine prvu utakmicu kvalifikacija igraju protiv domaćina Grčke, i to u petak, 4. lipnja. Dan kasnije snage će omjeriti s Italijom, dok će u nedjelju, 6. lipnja, u zadnjoj utakmici ovog turnira igrati protiv Latvije.

Samo će pobjednice skupine izboriti nastup u drugoj fazi kvalifikacija za Europsko prvenstvo rukometašica 2022. godine.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo