9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

12.06.2021 / 09:34 Ekonomija - Milenko Bošković

Teško predvidjeti kretanje cijena goriva u narednom periodu

Teško predvidjeti kretanje cijena goriva u narednom periodu
Ilustracija

Predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Privredne/Gospodarske komore FBiH Milenko Bošković izjavio je za Fenu da je teško predvidjeti kretanje cijena goriva na bh. tržištu u narednom periodu.

Podsjetio je da je s izbijanjem pandemije došlo do drastičnog pada cijena zbog čega su mnogi i prestali s prozvodnjom, ali da se ona vremenom oporavila i sada iznosi oko 70 dolara za barel.

- Treba imati u vidu i da BiH uvozi 100 posto naftnih derivata iz četiri ili pet izvora, da ima manje od 10 veletrgovaca, kao i da je prijedlog za ograničenje marži još u parlamentarnoj proceduri - rekao je Bošković.

Naglasio je da su cijene goriva u BiH trenutno najniže u regionu, te da više od pola strukture cijene čine akcize i različita davanja.

- Svaka kompanija vodi svoju politiku cijena, ali u većini slučajeva ljeti zbog veće potrošnje cijene goriva rastu, iako se znalo desiti i da padaju - naveo je Bošković.

Precizirao je da je nafta berzanska roba na koju utiču globalna dešavanja i poremećaji na tržištu.

Bošković je dodao da je mnogim distributerima tokom pandemije bilo ugroženo poslovanje, zbog čega su neki razmišljali i o uvođenju samoposluge na pumpama što bi dovelo do otpuštanja radnika.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo