°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

14.06.2021 / 13:58 Ekonomija - U cilju poboljšanja uslova poslovanja

Košarac predložio izmjenu Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u

Košarac predložio izmjenu Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u
Staša Košarac / Vijesti.ba
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac uputio je Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH inicijativu za pokretanje postupka izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, ...

... u cilju poboljšanja uslova poslovanja i stimulisanja investicija u slobodne zone.

Inicijativa je upućena na osnovu zahtjeva Vlade Republike Srpske, koja je Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH predložila da pokrene ovu proceduru kod Upravnog odbora UIO BiH, kako bi se stvorili uslovi za oslobađanje od plaćanja poreza na dodatnu vrijednost komunalnih djelatnosti (električna energija, voda, gas i zbrinjavanje otpada), neophodnih za finalnu proizvodnju roba privrednih subjekata koji se bave proizvodnim djelatnostima u slobodnim zonama.

 ''U potpunosti pozdravljamo i podržavamo ovu inicijativu Vlade Republike Srpske, cijeneći da bi izmjene i dopune Pravilnika doprinijele povećanju direktnih stranih ulaganja, otvaranju novih radnih mjesta, povećanju devizne zarade i podsticanju ekonomskog rasta. Istovremeno, inicijativa je važna i zbog toga što bismo postojeće i buduće slobodne zone u Republici Srpskoj i Federaciji BiH doveli u ravnopravan položaj sa slobodnim zonama u regionu, nudeći jednake olakšice stranim investitorima, što je i cilj uspostavljanja slobodnih zona'', poručio je ministar Košarac.

On je izrazio očekivanje da će Upravni odbor UIO BiH pozitivno odgovoriti na zahtjev za pokretanje postupka izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, te napomenuo da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH biti na raspolaganju svim učesnicima u ovom postupku za odgovarajuću pomoć u okviru svojih ustavnih nadležnosti.

''Iskustva iz regiona nam govore da je jedna od vodećih povlastica koja opredjeljuje investitore na ulaganja u slobodnoj zoni oslobađanje plaćanja PDV-a na energente u slobodnoj zoni, poput struje, gasa i slično. To u BiH danas nije slučaj, te smatram da je potrebno promijeniti postojeću praksu, kako bismo poboljšali uslove poslovanja i stimulisali investicije u slobodne zone'', naglasio je ministar Košarac.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo