°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

14.06.2021 / 18:29 Politika - Reakcije

Vlada FBiH završila svoje obaveze na izmjeni zakona o električnoj energiji

Vlada FBiH završila svoje obaveze na izmjeni zakona o električnoj energiji
Foto: Arhiv
Vlada Federacije BiH danas je objavila da su neistiniti navodi da nije završila svoje obaveze kada je riječ o izmjeni zakonske regulative koja se odnosi na obustavljanje izdavanja energetskih dozvola za male hidroelektrane.

Ističu da je Vlada na 261. sjednici održanoj 1. aprila 2021. utvrdila i u hitnom postupku uputila Parlamentu FBiH Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH. Propisano je da se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane, što je i ključna dozvola za gradnju ovakvih postrojenja.

Također je propisano i da su  podnosioci zahtjeva za izdavanje energetske dozvole, koji do stupanja na snagu tog zakona imaju zaključene ugovore o dodjeli koncesije s nadležnim organom, dužni da u roku od tri godine kompletiraju zahtjev za izdavanje energetske dozvole. Jedna od novih odredbi je da je mala hidroelektrana (mHE), a koju zakon nije do sada poznavao, hidroenergetski objekat instalisane snage do i uključivo 10 MW.

Iz Vlade ističu da su takve izmjene i dopune zakona predložene nakon što je Vlada zadužila nadležna federalna ministarstva, dvije agencije za vodna područja i Komisiju za koncesije u FBiH da pripreme prijedloge izmjena i dopuna svih propisa iz svojih nadležnosti, u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a u vezi zabrane izgradnje malih hidroelektrana.

Inače, ove zakonske izmjene su donesene nakon sveobuhvatne analize propisa koji se odnose na gradnju energetskih postrojenja, održanih sastanaka i prihvaćenih inicijativa sa organizacijama za zaštitu rijeka i životne sredine, kao i provedene javne rasprave. Također i jasnog obrazloženja, da se u Evropi sve više prihvata kapacitet od 10 MW instalirane snage kao gornja granica i koju su podržali Evropsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA) i Evropska komisija.

Podsjećaju da  Predstavnički dom Parlamenta FBiH na 21. redovnoj sjednici, održanoj 27. aprila 2021. nije prihvatio da prijedlog tog zakona razmatra po hitnom postupku, nego ga je vratio u redovnu proceduru. Nakon njegovog razmatranja donio je zaključak da prihvata tekst nacrta, te smatra da može poslužiti kao osnova za izradu prijedloga zakona. Također da predlagač uzme u obzir i pisane sugestije iz rasprave i ugradi u prijedlog teksta zakona, te uputi u parlamentarnu proceduru.

Taj zaključak zajedno sa tekstom Nacrta zakona upućen je rukovodstvu Doma naroda Parlamenta FBiH koji još uvijek nije stavio na dnevni red tekst zakona.

- Javnost treba znati da tek po razmatranju zakona u Domu naroda Parlamenta FBiH, Vlada može utvrđivati tekst Prijedoga zakona, a to će učiniti u najkraćem mogućem roku. Shodno tome, jedino je Vlada FBiH do sada završila svoj dio obaveza u vezi s donošenjem zakonskih propisa koji se odnose na ovu tematiku, te poziva Parlament FBiH da završi svoje, a zastupnike koji su tokom rasprave bili “najglasniji” da ovaj zakon iz hitne vrate u redovnu proceduru, da istinito informiraju, a ne kao danas, dezinformiraju javnost svojim političkim izjavama - saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo