7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

15.06.2021 / 10:11 Svijet - Jurij Ušakov

Sastanak Putina i Bidena neće polučiti sporazume, ali će biti od koristi

Sastanak Putina i Bidena neće polučiti sporazume, ali će biti od koristi
Foto: Arhiv

Malo je vjerovatno da će sastanak između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Joe Bidena u Ženevi u srijedu polučiti bilo kakve konkretne sporazume ali će razgovori ipak biti od koristi, izjavio je savjetnik u  Kremlju.

Čelnici će se sastati po prvi put otkako je Biden postao predsjednik, dok su bilateralni odnosi dvije sile pali na najniži nivo u više godina.

Putinov vanjskopolitički savjetnik, Jurij Ušakov, izjavio je novinarima da je dnevni red, osim završnih kominikea, potvrđen u njegovom telefonskom razgovoru sa savjetnikom Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom u ponedjeljak.

Nuklearna stabilnost, klimatske promjene, kibernetska sigurnost i sudbina američkih i ruskih državljana koji su u zatvorima suprotnih strana bit će na dnevnom redu samita, saopćio je savjetnik u Kremlju.

- Nisam siguran da će bilo kakvi sporazumi biti postignuti. Gledam na taj sastanak s praktičnim optimizmom - izjavio je Ušakov novinarima, u komentarima čija je objava odobrena u utorak.

Biden, koji je u martu nazvao bivšeg operativca KGB-a, Putina, ubicom, osudio je Rusiju zbog, kako ga naziva, neprihvatljivog ponašanja na nizu frontova. On je također govorio o ruskim 'dilemama“'– njenom postsovjetskom ekonomskom kolapsu, kako ga je nazvao, 'prekoračenju' u Siriji i problemu s COVID-19.

U telefonskom razgovoru aprilu, Biden je predložio samit s Putinom koji bi se bavio njihovim sporenjima.

Rusko - američki  odnosi pali nakon ruske aneksije ukrajinskog Krima  2014,. godine na najniže nivoe od vremena Hladnog rata. Washington također optužuje Moskvu za uplitanje u američke predsjedničke izbore  2016. godine i uveo je sankcije ruskim kompanijama i pojedincima.

-   Situacija je blizu kritične. Nešto se, naravno, treba učiniti u tom kontekstu – izjavio je Ušakov, koji je bio ruski ambasador u Sjedinjenim Državama od 1998. do 2008. godine.

Čelnici su otvorili vrata za eventualnu razmjenu zatvorenika – dvojicu bivših američkih marinaca koji su u ruskim zatvorima u zamjenu za Ruse u američkim zatvorima. Advokat je izjavio u prošloj godini da je ruski trgovac oružjem Viktor Bout jedan od zatvorenika čije oslobađanje traži  Moskva, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo