4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

15.06.2021 / 10:17 Svijet - „Marš zastava“

Nova izraelska vlada odobrila marš desničara kroz Jerusalem

Nova izraelska vlada odobrila marš desničara kroz Jerusalem
Foto: Arhiv

Nova izraelska vlada odobrila je kontroverzni marš krajnje desnih nacionalista i prodoseljeničkih grupa kroz stari dio okupiranog Istočnog Jerusalema, u koraku koji je podigao tenzije s Palestincima samo nekoliko sati nakon što je Benjamin Netanyahu predao vlast novom premijeru Naftaliju Bennettu.

Očekuje se da će nekoliko izraelskih desničarskih grupa u utorak učestvovati u takozvanom „Maršu zastava“ kroz Kapiju Damask i muslimanski kvart, uprkos upozorenjima Hamasa, palestinske grupe koja vlada Pojasom Gaze, da bi to moglo dovesti do eskalacije nasilja, prenosi Al Jazeera.

Odluka vlade dolazi u jeku tenzija u Istočnom Jerusalemu zbog planiranog izraelskog prisilnog iseljavanja palestinskih porodica iz Sheikh Jarraha, ali i u toku krhkog primirja u Pojasu Gaze nakon 11-dnevnog izraelskog bombadovanja enklave u kojem su ubijene 253 osobe, među kojima 66 djece.

Palestinske frakcije pozvale su na „dan bijesa“ protiv marša. Prošlog mjeseca, izraelske snage su u akciji protiv demonstranata u džamiji Al-Aksa ranije stotine Palestinaca.

„Ovo je provokacija našeg naroda i agresija na naš Jerusalem i naša sveta mjesta“, rekao je palestinski premijer Mohammed Shtayyeh.

Novi ministar unutrašnjih poslova Izraela Omer Barlev odluku je donio nakon sastanka sa šefom policije i ostalim sigurnosnim zvaničnicima. Tvrdi da će policija biti spremna, navode izraelski mediji.

Još nije jasno hoće li učesnicima marša biti dozvoljen ulaz u muslimanski kvart u starom dijelu grada, što je izraelska policija ranije zabranjivala. Dana 10. maja, policija je u posljednji trenutak zabranila prvobitno planirani marš, jer su tenzije u Jerusalemu porasle.

Hamas je upozorio da bi, u slučaju da bude organizovan, marš mogao izazvati nova neprijateljstva, dok izraelski mediji tvrde da vojska vrši pripreme zbog moguće eskalacije.
Američka ambasada u Jerusalemu zabranila je svom osoblju i članovima njihovi porodica da u utorak ulaze u stari dio grada „zbog Marša zastava i mogućih kontrademonstracija“.

Marš je prvi izazov za vladu Naftalija Bennetta, koja je u parlamentu izglasana sa tijesnih 60-59. Moguća promjena rute marša mogla bi vladu izložiti kritikama Netanyahua i njegovih desničarskih saveznika, zbog davanja veta Hamasu na događaje u Jerusalemu.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo