10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

20.06.2021 / 21:08 Fudbal - Utakmica protiv Portugala

UEFA pokreće istragu protiv Neuera zbog kapitenske trake u duginim bojama

UEFA pokreće istragu protiv Neuera zbog kapitenske trake u duginim bojama
Foto: EPA-EFE

UEFA pokreće istragu protiv Njemačkog nogometnog saveza. Vijest je to koju je donijela njemačka NTV, a kasnije ju je potvrdio i Disclose.tv.

 

Razlog je traka u duginim bojama koju je kapetan Manuel Neuer nosio na utakmici protiv Portugala. UEFA izričito zabranjuje emitiranje političkih poruka i navodno je otvorila istragu kako bi donijela sud o Neuerovom postupku. Radi se o malo neobičnoj vijesti s obzirom na to da su trake u duginim bojama postale standardni repertoar na utakmicama najjačih europskih liga, piše Index.hr

"Ovo je neprihvatljivo", započeo je jedan od vodećih njemačkih LGBT aktivista Christian Rudolph pa dodao: "Ovo je jako loš, poguban znak. Ovo je mjesec ponosa i normalno je da se na najvažnijem sportskom događaju nosi traka u duginim bojama. UEFA mora razmisliti o tome koga predstavlja. Kako bi se sportaši sada trebali ponijeti po tom pitanju? Zalažemo se za otvoren nogomet i želimo ovime poslati poruku i svim LGBT sportašima. Jako nam je bitno da Neuer ima mogućnost nositi traku cijeli mjesec. To su vrijednosti za koje se njemački savez zalaže."

Zasad nije poznato kakvu bi kaznu ili suspenziju njemački savez mogao dobiti.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo