5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

21.06.2021 / 18:21 Svijet - Prototip do 2025. godine

Izrael radi na novom laserskom oružju

Izrael radi na novom laserskom oružju
Foto: Screenshot

Izraelsko Ministarstvo odbrane i kompanija "Elbit sistems" rade na razvoju laserskog oružja kojim će biti obarane bespilotne letjelice i druge mete u vazduhu, izjavili su danas zvaničnici.

Zvaničnici predviđaju da će prototip oružja biti spreman do 2025. godine.

Prema njihovim riječima, lasersko oružje moglo bi biti pridruženo izraelskoj protivvazdušnoj odbrani, koja obuhvata protivraketni sistem "Čelična kula" te "Davidovu praćku" i strijelu čija je namjena obaranje balističkih projektila.

Zvaničnik ogranka za istraživanje i razvoj pri izraelskom Ministarstvu odbrane Janiv Rotem izjavio je da su preliminarni rezultati testranja lasera pričvršćenog na laku letjelicu bili uspješni protiv nekoliko dronova na udaljenosti od oko kilometar.

Kompanija "Elbit" proizvodi odbrambeni sistem "Si-mjuzik" koji je postavljen na letjelice sa laserom kako bi "oslijepili" dolazeće projektile.

Zvaničnik "Elbita" Oren Sabag istakao je da će novo lasersko oružje koristiti sličnu tehnologiju praćenja sličnu "Si-mjuziku" ali da će uništavati mete pogotkom nakon čega će se zapaliti za nekoliko sekundi.



(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo