16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

21.06.2021 / 19:02 Svijet - UN

Svijet je suočen sa strahovitim kršenjima ljudskih prava

Svijet je suočen sa strahovitim kršenjima ljudskih prava
Foto: Agencije

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je u ponedjeljak u Ženevi na suočavanje s “najvećim i najozbiljnijim kršenjem ljudskih prava koje je ikada vidjela”, napose u Etiopiji i Mjanmaru te je zatražila pristup kineskoj pokrajini Xinjiang.

“Da bi se oporavili od najvećih i najtežih kršenja ljudskih prava koje smo ikada vidjeli, moramo imati viziju koja mijenja život kao i usklađenu akciju”, rekla je Bachelet članovima Vijeća ljudskih prava na sjednici u Ženevi.

Vijeće za ljudska prava, institucija osnovana prije 15 godina, na 47. zasjedanju raspravljat će o brojnim krizama, među kojima u Mjanmaru, Bjelorusiji i Nikaragvi.

Očekuje se da će Bachelet u svom izvješću naglasiti kao teška kršenja sustavni rasizam, policijska nasilja prema osobama afričkog porijekla, katastrofalno stanje u etiopskoj regiji Tigray, prema manjini Rohindže u Mjanmaru.

Zasjedanje se odvija online zbog covida-19, što je izazvalo nezadovoljstvo nekih nevladinih udruga i država članica jer tehnički problemi ometaju rasprave.

Tigray

“Duboko sam zabrinuta teškim kršenjima ljudskih prava u području Tigray”, gdje u “užasnim” uvjetima gladuje više od 350.000 ljudi, rekla je Bachelet.

Dok se u ponedjeljak održavaju izbori u Etiopiji, Bachelet je govorila u UN-u da sve strane u sukobu krše ljudska prava civila, protiv čega je središnja vlast pokrenula vojnu ofenzivu u studenom.

Govorila je o izvansudskim pogubljenjima, samovoljnim uhićenjima, seksualnom nasilju nad djecom i odraslima i prisilnim raseljenjima te dodala da eritrejski vojnici i dalje u području Tigraya krše ljudska prava i humanitarne zakone.

Iz brojnih drugih dijelova Etiopije stižu informacije o alarmantnim incidentima o etničkom nasilju i raseljavanju stanovnika i Bachelet drži da “sadašnje vojne snage ne pružaju trajno rješenje i predlaže globalni i sveobuhvatan dijalog u cijeloj zemlji”.

Xinjiang i Hong Kong

Visoka povjerenica izrazila je nadu da će ove godini dobiti pristup kineskoj pokrajini Xinjiang iz koje i dalje stižu dojave o “teškim kršenjima ljudskih prava”.

Nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava optužile su Kinu da je u Xinjaingu zatočila najmanje milijun muslimana u “kampovima za preodgoj”, što Peking demantira i govori o njima kao o “centrima za profesionalno obrazovanje”.

Bachelet je također naglasila da je prošla godina dana od usvajanja zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, koji jako zabrinjava njezine službe.

Rusija

Među brojnim nazadovanjima poštivanja ljudskih prava, Bachelet je istaknula Rusiju, koju je pozvala na poštivanje građanskih i političkih prava na parlamentarnim izborima u rujnu.

“Zgrožena sam nedavnim mjerama koje dodatno podrivaju prava ljudi da izraze kritička mišljenja i njihovu sposobnost da sudjeluju na parlamentarnim izborima u rujnu”, rekla je UN-ova dužnosnica i navela slučaj zatočenog ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog.

Moskva je prije nekoliko dana proglasila tri organizacije Alekseja Navaljnoga “ekstremističkima” što je dovelo do njihove zabrane.

“Pravosuđe ograničava slobodu izražavanja, a mirna okupljanja moraju biti u skladu s normama i standardima međunarodnog humanitarnog prava. Ponovo pozivam vlasti u Moskvi da prestanu proizvoljno etiketirati obične građane, novinare i nevladine organizacije kao ekstremističke, strane agenture ili nepoželjne”, poručila je Bachelet na forumu u Ženevi.



(Vijesti.ba / Nacional)

Izdvajamo