8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

22.06.2021 / 08:40 Svijet - Parlamentarni izbori

Njemački demokršćani glasačima obećavaju 'stabilnost i obnovu'

Njemački demokršćani glasačima obećavaju 'stabilnost i obnovu'
Foto: Twitter

Njemački demokršćani kancelarke Angele Merkel obećali su porezno rasterećenje i odgovorno vođenje javnih financija u manifestu za septembarske parlamentarne izbore, objavljenom u ponedjeljak.

Vladajući demokršćani nadaju se da manifest pod nazivom “Program za stabilnost i obnovu” može proširiti njihovo vodstvo, koje su u anketama ponovno stekli pred Zelenima, uoči parlamentarnih izbora 26. septembra.

“Treba nam desetljeće modernizacije”, kazao je vođa Kršćansko demokratske unije (CDU) Armin Laschet, kandidat CDU-a i sestrinske Kršćansko socijalne unije (CSU), koja na izbore izlazi samo u Bavarskoj.

Laschet nastoji “osvježiti” imidž stranke nakon 16 godina vladavine Angele Merkel.

“Želimo učiniti našu zemlju bržom, efikasnijom i digitalnijom”, kazao je.

Blok desnog centra CDU/CSU želi  uspjeh na izborima kojima bi spriječio mogućnost formiranja tročlane vladajuće koalicije pod vodstvom Zelenih.

Konzervativci su na anketama proširili svoje vodstvo nad Zelenima na oko osam bodova, uprkos podijeljenoj borbi oko toga ko bi trebao biti njihov kandidat za zamjenu Merkel.

U manifestu Unije (CDU/CSU) obećano je porezno rasterećenje te se ističe predanost tzv. kočnici za dugove, koja podrazumijeva ograničenje novih zaduženja na mali dio postotak BDP-a.

“Nejasno je kako će sve to biti finansirano”, kazao je Jens Suedukum, profesor ekonomije na Sveučilištu Heinrich Heine u Duesseldorfu. “Očekujem da će nakon izbora Unija biti otvorena kreativnim financijskim rješenjima”, dodao je Heine, prenosi Reuters.

Zeleni su, nasuprot demokršćanima, obećali veće poreze za osobe s najvećim dohotkom kako bi se finansirala energetska tranzicija, zbog čega je otežana mogućnost koalicije dviju najjačih stranaka nakon izbora.

“Čvrsto sam uvjeren da Nijemci ne vjeruju Zelenima”, rekao je lider CSU-a Markus Soeder na zajedničkoj konferencijiza novinare  s Laschetom i poručio “Možete provoditi zelenu politiku i bez Zelenih”.

Soeder i Laschet pokazali su zajedništvo, nakon oštre borbe u aprilu, kada nije bilo jasno ko će od njih dvoje biti kandidat za kancelara. Potom se Soeder povukao iz utrke.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo