-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

22.06.2021 / 13:21 Regija - Srbijanski predsjednik

Vučić: Srbiji ne treba zamrznuti konflikt sa Kosovom

Vučić: Srbiji ne treba zamrznuti konflikt sa Kosovom
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbiji nije potreban zamrznuti konflikt s Kosovom.

Predstavljajući izvještaj o dijalogu sa Kosovom u Skupštini Srbije, Vučić je rekao da Srbi na Kosovu žele da pregovori postoje kako bi se u budućnosti došlo do bilo kakvog kompromisnog rješenja.

"Kada me pitate šta je to kompromis , ja ću da kažem - ne znam", rekao je danas Vučić u Skupštini.

On je ocijenio i da "zapadne sile neće promijeniti svoj stav o Kosovu i da će se zalagati za nezavisno Kosovo po svaku cijenu".

Sjednici prisustvuju ministri u Vladi Srbije, kao i predstavnici Srpske liste, partije Srba sa Kosova koju podržava Vučićeva Srpska napredna stranka i predstavnici paralelnih institucija Srba na Kosovu. Vučić je u Skupštini dočekan sa ovacijama i aplauzima.

"Pred nama nije lak zadatak i vrijeme za svečarsko raspoloženje, ni vrijeme za prevelika očekivanja, nego vreme za suočavanje sa realnošću koja nas okružuje", istakao je Vučić.

Dijalog sa Kosovom 'transparentan'

Vučić je rekao da je dijalog sa Kosovom "transparentan" i da su "laži da negdje neko nešto krije i pokušava da obmane javnost".

"Dijalog je jedini put do dolaska do kompromisa sa Albancima. Predstavnicima Evropske unije smo više puta predočili da smo gotovo sve iz Briselskog sporazuma ispunili, ostali su detalji koje smo spremni da ispunimo. Albanci nisu spremni da ispune dogovoreno", rekao je Vučić.

O prvom susretu s Kurtijem

Vučić je poslanicima prenio i kako je izgledao prvi susret s premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Briselu 15. juna, kada je nastavljen dijalog Srbije i Kosova pod okriljem Evropske unije.

"Kurtijeva jedina tema je bila kada ćemo da priznamo nezavisnost Kosova", rekao je Vučić. Njegov odgovor Kurtiju bio je da se to "nikada neće dogoditi".

"Situacija je mnogo teža i ozbiljnija i za nas i za njih - teža od njegovog (Kurtijevog) prelakog 'kada' i mog lakog 'nikada'. Kompromisno rješenje je nešto za čim treba da tragamo", rekao je poslanicima predsjednik Srbije.

Šta piše u izvještaju o Kosovu?

Vučić poslanicima predstavlja izvještaj koji se odnosi na tok dijaloga s Kosovom od maja 2019. godine do 15. juna 2021. Na sjednici parlamenta se raspravlja i o izvještaju o radu vladine Kancelarije za Kosovo u istom periodu.

Predstavljajući izvještaj, Vučić je rekao da je Srbija tokom 2020. i 2021. godine Srbima na Kosovu godišnje davala "više od 750, čak i 800 miliona eura" i pobrojao investicije Srbije u opštinama na Kosovu gdje Srbi imaju većinu. Među njima su izgradnja škola, bolnica i stambenih objekata, kao i ulaganja u crkve i manastire Srpske pravoslavne crkve.

Vučić je izjavio da su "poražavajući demografski podaci" o smanjenju broja Srba na Kosovu kroz historiju i da je u ovom momentu Srba na Kosovu "ne više od 95 hiljada". Rekao je da Srbija nije uspjela da preokrene trend iseljavanja Srba sa Kosova, koji "tragajući za boljim životom i većom sigurnošću" prelaze da žive u Srbiji.

Posljednji izvještaj o dijalogu sa Kosovom Vučić je Skupštini predstavio maja 2019. godine. To je bio prvi put da Vučić podnosi izvještaj o Kosovu od dolaska njegove Srpske napredne stranke (SNS) na vlast 2012. godine.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo