8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

23.06.2021 / 09:35 Regija - Hrvatska

Zagrebački PMF će raditi studiju o opasnosti od zemljotresa kod Trgovske gore

Zagrebački PMF će raditi studiju o opasnosti od zemljotresa kod Trgovske gore

Izradu studije opasnosti od zemljotresa na lokaciji skladišta nisko i srednje radioaktivnog otpada, te postavljanje i održavanje mreže seizmografa u okolini centra u osnivanju na Čerkezovcu, na Trgovskoj gori, obavljat će zagrebački Prirodno-matematički fakultet.

Odabir je izvršen u otvorenom postupku javne nabavke, objavljeno je iz Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško.

Procijenjena vrijednost nabavke je 1.800.000 kuna (skoro 450.000 KM).

Cilj ovog projekta je uspostavljanje i održavanje mreže seizmografa i akcelerografa oko lokacije Čerkezovac za preciznije mjerenje i bilježenje pomaka i ubrzanja tla tokom zemljotresa, te analiza potresne opasnosti za lokaciju skladišta nisko i srednje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško u okviru Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac za potrebe projektovanja, sigurnosnih analiza i procjene utjecaja na okolinu.

Jedna mjerna stanica postavljena je u novembru 2020. godine na lokaciji Čerkezovac.

Predviđeno je postavljanje još dvije stanice sa seizmografima i najmanje jednog akcelerografa i/ili premještanje postojećih uređaja na pogodnu lokaciju.

Analiza potresne opasnosti na lokaciji skladišta niski i srednje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško u okviru Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada uključuje detaljnu analizu lokalne seizmičnosti, uključujući podatke za 2020. i preliminarne podatke o petrinjskoj seriji zemljotresa.

Hrvatska planira da polovinu radioaktivnog otpada iz Nuklerane elektrane Krško, za čije zbrinjavanje je obavezna, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Čerkezovac, u bivšoj kasarni, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom.



(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo