10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

23.06.2021 / 14:30 Svijet - Uhapšeno pet urednika

Hongkonške prodemokratske novine Apple Daily prestaju izlaziti

Hongkonške prodemokratske novine Apple Daily prestaju izlaziti
Foto: Vijesti.ba
Hongkonške prodemokratske novine Apple Daily prestat će izlaziti u četvrtak, nakon prošlosedmičnog hapšenja pet urednika i izvršnih direktora i zamrzavanja 2,3 miliona dolara imovine.

Upravni odbor matične kompanije Next Media saopćio je u srijedu u izjavi da će štampano i internetsko izdanje prestati zbog "trenutnih okolnosti koje prevladavaju u Hong Kongu". List je kasnije rekao da će izdanje u četvrtak biti njegovo posljednje.

Gašenje istaknutog pro-demokratskog medija najnoviji je znak odlučnosti Kine da izvrši veću kontrolu nad poluautonomnim teritorijem nakon što su ogromni protesti 2019. potresli vladu, navodi AP. Od tada je Peking nametnuo strogi zakon o nacionalnoj sigurnosti kako bi suzbio neslaganje i preinačio hongkonške izborne zakone kako bi glasovi opozicije bili izvan zakonodavnog tijela.

Najava Apple Daily poklopila se s početkom prvog suđenja prema zakonu o nacionalnoj sigurnosti, koji se pomno promatra kao barometar koliko će ga strogo tumačiti sud.

Potez zatvaranja Apple Dailya uslijedio je nakon prošlosedmičnog hapšenja pet urednika i rukovoditelja zbog sumnje u dosluh sa strancima radi ugrožavanja nacionalne sigurnosti. Policija je citirala više od 30 članaka koje je list objavio kao dokaz navodne zavjere za poticanje stranih država na uvođenje sankcija Hong Kongu i Kini.

Apple Daily izvijestio je da je njegova uprava odluku o gašenju lista donijela iz brige za sigurnost zaposlenika.

Policija je također u srijedu uhapsila 55-godišnjaka zbog sumnje u strano dogovaranje kako bi ugrozio nacionalnu sigurnost. Prema Apple Dailyu, koji se pozivao na neidentificirane izvore, muškarac piše uvodnike za novine pod pseudonimom Li Ping.

Apple Daily otvoreno je branio slobode Hong Konga, a posljednjih je godina često kritizirao kinesku i hongkonšku vladu zbog ograničavanja demokratskih sloboda grada, kao i zbog ograničavanja prava slobode govora i okupljanja.

List je posljednjih godina pod sve većom kontrolom zbog  svog prodemokratskog stava. Njegov se osnivač, medijski tajkun Jimmy Lai, suočava s optužbama prema zakonu o nacionalnoj sigurnosti zbog stranog dogovora i trenutno služi zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u neovlaštenim skupštinama 2019. godine, u vrijeme masovnih antivladinih protesta u gradu.

Policijska operacija protiv Apple Daily-a izazvala je kritike iz SAD-a, EU i Britanije, koje kažu kako vlasti Hong Konga i Kine ugrožavaju slobode obećane gradu kada je bivša britanska kolonija vraćena u Kinu 1997. godine.

Kineski i hongkonški dužnosnici rekli su da se mediji moraju pridržavati zakona i da se sloboda štampe ne može koristiti kao "štit" za ilegalne aktivnosti.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti nametnut prošle godine inkriminira subverziju, secesiju, terorizam i strano dogovaranje.

Prva osoba kojoj se sudi prema tom zakonu, Tong Ying-kit, u srijedu se izjasnio da nije kriv po optužbama za terorizam i poticanje secesije zabijanjem motocikla u policajce tokom skupa 2019. godine noseći zastavu s sloganom "Oslobodite Hong Kong, revolucija našeg doba. " Nekoliko policajaca je tada oboreno, a trojica su zadobila ozljede.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo