9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

23.06.2021 / 15:23 Ostali sportovi - Teslić

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine danas slavi Dan olimpizma

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine danas slavi Dan olimpizma
Foto: Vijesti.ba
Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine i Općina Teslić danas su organizirali proslavu 22. juna - Dan olimpizma, datuma kada su osnovane Moderne olimpijske igre.

Olimpijski komitet BiH, sada već tradicionalnu proslavu diljem Bosne i Hercegovine je odlučio da 2021. godine organizira u općini Teslić.

Olympic Day je otvorio Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić, uz prisustvo potpredsjednika OKBiH Milanka Mučibabića, japanskog ambasadora u BiH  Ita Makota, pomoćnika ministra za sport u Ministrastvu porodice, omladine i sporta RS Marija Đurana i načelnika Općine Teslić Milana Miličević.

"Olympic Day je sjajan podsjetnik da sport može da nas ujedini i učini svijet mnogo boljim mjestom za nas sve. Posebno ove godine Olimpijske igre "Tokyo 2020" šalju jaku poruku, a to je poruka zajedništva. Danas okupljeni zajedno prisjećamo se Olimpijskih vrijednosti, ali i dijelimo osjećaj solidarnosti i optimizma koji u svima nama budi sport - poručio je predsjednik OK BiH Marijan Kvesić.

Amabasador Ito Makoto je podijelio radost da može zajedno s bh. mladima proslaviti Olympic Day, koji također označava 30 dana do početka OI "Tokyo 2020". Ambasador Japana u BiH poželio je puno sreće bh. olimpijcima koji će se takmičiti na OI "Tokyo 2020", naglasivši da je sve spremano za sigurne Olimpijske igre u Tokiju.

Više od 150 djece imalo je priliku okušati se u osam sportova: fudbal, rukomet, stoni tenis, streljaštvo, atletika, karate, badminton i košarka, a sve s ciljem promocije olimpijskog duha i olimpijskih vrijednosti među mlađim naraštajima.

Olympic Day 2021 je zasigurno značajniji od prethodnih jer pruža mogućnost mladima da budu fizički aktivni poslije dugog perioda Covid -19 restriktivnih mjera, koje su nepovoljno uticale na njihovo fizičko a i mentalno stanje.

I ove godine Dan olimpizma proslavljen je sa vrhunskim bh. sportistima i olimpijcima, Hamzom  Alićem, Kemalom Mešićem, Tatjanom Đekanović i Mihajlom Čeprkalom, koji su promovirali vrijednosti olimpizma među mladima, te su po završetku Olympic Day-a uručili Diplome svim učesnicima, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.  


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo