8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

23.06.2021 / 16:12 Politika - Sjednica GO SDA

Izetbegović: Srbija da se konačno suoči sa zlom koje je uradila u BiH i Kosovu

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas prije sjednice Glavnog odbora te stranke da će, između ostalog, raspravljati o zahtjevu Republike Srpske da se razgovara na nivou entiteta o budućnosti BiH.

- Taj osnovani pregovarački tim se sveo na dvije stranke. To je deset parlamentarca od 42 u državnom parlamentu - kazao je Izetbegović.

Dodao je da će danas na sjednici razgovarati o nizu tema, kao što su pandemija, migranstka kriza, odnosima u BiH i regionu, 'bujanju' srpskog nacionalizma, odnosima sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), izmjenama Izbornog zakona te o stanju u SDA.

Na pitanje da li planira nastaviti pregovore s predsjednikom HDZ Draganom Čovićem o promjeni Izbornog zakona, Izetbegović je kazao da planira razgovarati s njim, ali i sa Nerminom Nikšićem (SDP) , Željkom Komšićem (DF), Fahrudinom Radončićem (SBB), Miloradom Dodikom (SNSD), Mirkom Šarovićem (SDS) te svima koji imaju predstavnike u PSBiH.

- Prije mjesec dana sam bio optimista kada sam u razgovoru sa Čovićem čuo da su oni spremni da se funkcija Doma naroda reducira na zaštiti vitalnog nacionalnog interesa. To je za nas krucijalna stvar, jer ovo stanje koje sad imamo guši demokratiju u BiH i postojanje multietničkih stranaka koje odgovaraju multietničkoj supstanci BiH. SDA neće odustati od svog zahtjeva, ali je Čović odustao i pregovori su doživjeli kolaps - kazao je Izetbegović.

Smatra nerealnim bojkot općih izbora naredne godine ističući da su to sve pritisci.

- Kompletna strategija HDZ je pogrešna. Upozoravao sam Čovića da ne radi ovo što radi. Kada je u pitanju vizni režim, mogli smo imati 100.000 bogatih turista iz Saudijske Arabije  koji su mogli doći u Sarajevo i Mostar. Tražio sam i da ne zaustavljaju gradnju muzičke škole u Mostaru, a onda očekuju da im se izađe u susret. Oni trebaju relaksirati Bošnjake, a ne pritiskom rješavati stvari - kazao je.

Na pitanje da li će na sjednici za predsjednicu Glavnog odbora SDA biti imenovana Jasmina Biščević-Tokić, Izetbegović je kazao da će glasati za nju te je izrazio nadu da će ona to prihvatiti.

Komentirajući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da mu nije jasno kako Albanci imaju mogućnost nezavisnosti, a Republika Srpska ne, Izetbegović je kazao da Vučić jako dobro zna odgovor na to pitanje.

- Preporučujem mu da pročita ono što je kazao ekspert Kasim Trnka, a to je da međunarodno pravo priznaje pravo na samoopredjeljenje narodima koji su ugnjetavani, a na Kosovu je bilo istjerano 860.000 Albanaca. Država Srbija je dokazala da nema pravo vladati nad Kosovom - istakao je.

Dodao je da je Kosovo bilo i autonomna oblast, a da je RS entitet koji postoji zahvaljujući Ustavu koji se sutra može promijeniti.

- To dvoje se ne može porediti. U BiH znamo da je srpska strana predvođena Miloševićem i Karadžićem etnički očistila od nesrba pola teritorije BiH, napravila logore, silovala i ubijala, porušila sve tragove postojanja dva druga naroda. Ista ta strana i režim je isto zlo napravilo na Kosovu i u BiH. Nemaju historijskih, moralnih niti pravnih činjenica na koje se mogu pozvati i izjednačiti prava Srba u BiH i prava Albanaca na Kosovu - zaključio je.

Očekuje da se Srbija konačno suoči sa onim što su počinili, te im poručio da ne vode politiku koju baziraju na nečemu što je najbolnije, a to su genocid Srebrenica i ubistva ljudi.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo