8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

26.06.2021 / 16:58 Ljepota i Zdravlje - Istraživanje

Kafa možda sprečava hronična oboljenja jetre

Kafa možda sprečava hronična oboljenja jetre
Foto: Vijesti.ba
Novo istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da bi konzumiranje kafe moglo da pomogne u sprečavanju hroničnih bolesti jetre, piše britanski "Gardijan".

Prema pisanju lista, naučnici su došli do zaključka nakon analiziranja podataka 494.585 učesnika projekta "Ju-Kej biobenk", osmišljenog da pomogne u izboru genetskih i faktora okoline povezanih sa određenim uslovima.

Proučavajući prosječno zdravstveno stanje učesnika programa tokom 11 godina i uzimajući u obzir faktore kao što su indeks tjelesne mase, konzumiranje alkohola i cigareta, naučnici su ustanovili da je rizik od bolesti jetre kod onih koji piju kafu (u bilo kojoj zapremini) 20 odsto manji u odnosu na osobe koje ne piju kafu.

"To potvrđuje da je u velikoj grupi ljudi konzumiranje kafe dobro za zaštitu od teže bolesti jetre", izjavio je jedan od autora studije profesor Pol Roderik sa Univerziteta u Sautemptonu.

"Gardijan" napominje da istraživanje ne može tačno da dokaže da kafa sama smanjuje rizik od hronične bolesti jetre, jer je učesnicima tokom istraživanja samo jednom postavljeno pitanje u vezi s navikom pijenja kafe.

"To, međutim, pokreće pitanje da li bi možda (kafa) mogla predstavljati efikasnu intervenciju u sprečavanju težeg oblika bolesti jetre, recimo kod onih gdje je veći rizik", naglasio je Roderik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo