9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 7°C

27.06.2021 / 17:53 Auto-Moto - Formula 1

Verstappen pobjednik VN Štajerske

Verstappen pobjednik VN Štajerske
Foto: Vijesti.ba

Vozač Red Bull Honde Max Verstappen trijumfovao je na Velikoj nagradi Štajerske, osmoj trci ovogodišnjeg takmičenja Formule 1.

Nizozemski vozač je na „Red Bull ringu“ upisao četvrtu pobjedu ove sezone, a 14. u karijeri, nakon vodstva od starta do cilja trke.

Verstappen je kroz cilj prošao sa 35 sekundi prednosti u odnosu na aktuelnog šampiona Lewisa Hamiltona, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao Valtteri Bottas u drugom Mercedesu.

Velika nagrada Štajerske riješena je praktično na samom startu, kada je Verstappen zadržao Hamiltona iza sebe i od tada je sve vrijeme kontrolisao prednost u odnosu na branioca titule. Nizozemac je tako prvi put u karijeri slavio na dvije trke zaredom, a također i na barem četiri trke u jednoj sezoni. Hamiltonovo drugo mjesto nijednog trenutka nije ugroženo, a on je kasnim odlaskom po drugi put u boks uspio da dođe do boda za najbrži krug.

Borba za jedino preostalo mjesto na podijumu svela se na Bottasa i Sergija Pereza u bolidu Red Bulla, a iako je Finac u samom finišu gubio mnogo vremena u cilju je imao pola sekunde prednosti. U ranoj fazi trke ispred njih dvojice se u pojedinim trenucima našao i vozač McLarena Lando Norris, ali je on posustao nakon nekoliko krugova i morao je da se zadovolji petim mjestom.


Verstappen na čelu generalnog plasmana sada ima 156 bodova, 28 više od Hamiltona, dok je Perez treći sa 96 bodova.

Formula 1 ostaje i naredne nedelje na „Red Bull ringu“, pošto se šampionat nastavlja 4. jula Velikom nagradom Austrije.


(Vijesti.ba / N1)

 

Izdvajamo