0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

09.07.2021 / 10:47 SHOW - Rapidni uspjeh podcasta

Zenica Podcast Meet Up #05 sa Ratkom Martinovićem: Podcast - digitalni fenomen

Predviđa se da će podcast kao digitalni fenomen kroz nekoliko godina preuzeti primat napram klasične televizije. Ovo predviđanje podkrijepljeno je činjenicom da je podcast potpuno nezavisam medij, odnosno da ne podliježe uticaju bilo kakvih interesnih, ekonomskih ili političkih lobija.

Podcast nema vlasnike ili oglašivače, te tako ne upada u zamku da kao medij u jednom momentu svog postajanja pratkično posluži kao jedan vid PR-a. Podcast je sirov, nezavisan medij koji na neformalan način informiše svoje korisnike, a korisnika je sve više baš iz tog razloga.  
 
„Ja idem u smijeru opuštenosti sa gostom i da period prilagođavanja gosta traje što bolje, pa smo mi u podcast Inkubatoru napravili domaćinsku atmosferu, prostoriju u vidu tinejdžerske sobe sa foteljom da se gost što brže opusti, jer je dosta lakše voditi tok konverzacije na ovaj način, te se iz tog razloga zna desiti da naše emisije traju i po par sati.“ -izjavio je Ratko Martinović, autor Podcasta Inkubator.
 
Korisnici prepoznaju rapidni uspjeh podcasta kao novog medijskog formata. No, iako danas tehnologiija omogućava da svako može kreirati svoj podcast, uspjeh se isključivo oslanja na kvaliteti samog podcasta. S tim u vezi Ratko je sa gostima Zenica Podcast Meet Up-a podijelio svoje mišljenje šta je to zaista potrebno za dobrog podcastera.
 
„Tradicionalnim medijima, odnosno voditeljima, je sigurno problematično prebaciti se na način vođenja podcasta s obzirom na vrtsu emisija koju vode i brenda kojeg su izgradili. Smatram da je to jedna vrsta problema ne samo na Balkanu, nego i u Evropi, dok je u Americi upravo to i razlog zašto je podcast nastao; poznata lica voditelja su osnivali podcaste u potkrovljima i podrumima upravo zato da bi im to bio dodatni posao, odnosno način na koji će se opusititi uz posao koji vole, a da bi publika vidjela drugu stranu njih i da bi se približili široj publici.“ -izjavio je Ratko Martinović, autor Podcasta Inkubator.
 
Uz karakteristike dobrog podcastera veže se i pitanje kako biti originalan te kako pronaći put do publike. Mladi, zainteresovani za podcast scenu, tokom trajanja petog po redu Meet Up-a otvoreno su razgovarali sa Ratkom na ovu temu.
 
„Da biste bili originalni, trebate biti svoji. Biti svoj naravno nekad ne funckioniše, kao što sam spomenuo, s ozbiljnim gostima i temama morate se prilagoditi. Međutim, u Americi su i političari gosti, što im donosi još veću popularnost, ali kod nas, rijetko ko od političara u hrvatskom saboru bi napravio dodatni korak  sa biračima, gostovao na podcastu i pričao šta mu padne na pamet. Mislim da bi nekima donio i bolju popularnost, jer bi prikazali upravo ovaj dio, kako biti svoj.“ -izjavio je Ratko Martinović, autor Podcasta Inkubator.
 
Ratko kao jedan od osnivača Podcast Inkubator iz Hrvatske podijelio je razloge zašto su se on i njegove kolege upravo odlučili za osnivanjem podcasta. Kako kaže Ratko osnovna ideja je bila pružiti priliku nezavisnim autorima da emitiraju vlastite podcaste, te da obrađuju teme od interesa za sve kao što je sport, politika, nauka i kultura.  
 
„Mislim da je jedan od problema, što se desilo prije godinu dana u Hrvatskoj, da veliki broj ljudi krene s podcastima, tri mjeseca imaju mnogo gostiju i produkcije i kada ne dobiju feedback od publike i sponzora, jednostavno odustanu. To se može prevazići tako što nastavite raditi ono što volite, kao što smo i mi 2017. odlučili i jednostavno da podcast ne smatrate poslom, nego vrstom zabave.“ -izjavio je Ratko Martinović, autor Podcasta Inkubator.
 
Peti, a ujedno i posljedni po redu Zenica Podcast Meet Up poslužio je za sumiranje svih dosadašnjih održanih Meet Up-a. Naredni korak je organizacija prvog PodCast Fest Zenica 2021 koji će se održati na ljeto ove godine. Ciljevi Meet Up-a bili su pružiti poršku mladima širom BiH da uspostave novu podcast scenu, odnosno PRVU OMLADINSKU podcast platformu u BiH koja bi trebala da producira pozitivne i autentične priče koje se tiču mladih.
 
Zenica Podcast Meet Up dio je aktivnosti koje se provode u sklopu projekta Zenica Youth Podcast Platform. Više informacija o Zenica Podcast Meet-Up's možete pronaći prateći Radio Active na društvenim mrežama.
 
Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(Vijesti.ba)

Izdvajamo