6°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

14.07.2021 / 17:44 Kultura - Sarajevo

Izložba 'Svjedok' Adisa Lukača tematski posvećena genocidu uskoro u Vijećnici

Izložba 'Svjedok' Adisa Lukača tematski posvećena genocidu uskoro u Vijećnici
Foto: Arhiv

Izložba "Svjedok" autora Adisa Lukača bit će otvorena 19. jula u Sarajevskoj vijećnici.

Autor je zapisao da je riječ o izložbi koja se tematski bavi genocidom u Srebrenici te osvjetljava jedan fragment pomenutog užasa a to je zbijeg.

- S obzirom na važnost teme jako je bitno da se kroz različite umjetničke forme ostavljaju tragovi koji će na svoj način biti faktor očuvanja kolektivnog sjećanja. Analizom dokumenata i pisanih tragova kao i video i audio svjedočenjima, nekoliko godina stvarale su se skice koje se razvijaju u konačne radove kroz različite medije kako bi zaokružili cjelinu izložbe - zapisao je Lukač o izložbi.

On također u popratnom tekstu izložbe zapisuje da je korist postavke višestruka jer će suštinski temu predstaviti kroz, ne samo historijski aspekt, već i kroz umjetnički koji svojom snagom može imati i veći uticaj na publiku i cjelokupnu javnost.

- Ako znamo da je holokaust bio tema mnogim umjetnicima kroz različite forme, što je kao rezultat imalo jednu veliku riznicu nepobitne vrijednosti koja ukazuje na veliko civilizacijsko stradanje, tako na tom kursu svjetske trase bitnih pečata kao dokaza o stradanjima i priča o Srebrenici će i kroz ovu izložbu dobiti svoje mjesto ukazivanja i opomene da se nikada ne ponovi. Naziv izložbe upućuje na činjenicu i značaj svjedočenja preživjelih i nas samih na koje su ta svjedočanstva prenesena kako bi se osigurao siguran put istine! I ova izložba je jedan takav svjedok istine-genocida - napisao je autor Adis Lukač.

Podršku izložbi dao je BZK "Preporod" uvrštavanjem u program "Dani BZK Preporod".


(Vijesti.ba / FENA) 

 

Izdvajamo