11°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 10°C
Bihać 3°C

25.07.2021 / 11:23 Fudbal - Proslavljeni bh. fudbaler

Kodro: Ne vidim razlog zašto Velež ne bi napravio senzaciju u Grčkoj

Kodro: Ne vidim razlog zašto Velež ne bi napravio senzaciju u Grčkoj
Foto: Arhiv
Proslavljeni bh. fudbaler i bivši selektor reprezentacije BiH, a danas trener švicarskog kluba Losane (FC Stade Lausanne-Ouchy), Meho Kodro, novu sezonu Druge lige Švicarske počeo je remijem (1:1) s Winterthurom u prvom kolu.

Kao i svi veliki navijači i zaljubljenici u FK Velež, i Kodro je jedva čekao da sjedne pred TV ekran i isprati još jednu historijsku utakmicu svojih Rođenih u Evropi nakon 33 godine evropskog posta.

Velež je, podsjetimo, nakon eliminacije Colerainea (2:1, 2:1) za protivnika u 2. pretkola UEFA Konferencijske lige dobio grčkog velikana AEK-a, koji je na kraju poražen na Grbavici rezultatom 2:1 u fantastičnoj utakmici Rošenih. Tako će Mostarci kao bh. predstavnici dostojni Evrope putovati sljedeće sedmice na revanš u Atinu po novu senzaciju.

U razgovoru za portal Avaza nekadašnji napadač Veleža, Sosijedada, Barcelone.., nije krio oduševljenje rezultatom koji je ostvario Velež.

“Nećemo pogriješiti ako kažemo da je ovo bila historijska utakmica, jer ona jeste takva. Poklopilo se mnogo nekih stvari i okolnosti koji je čine posebnom utakmicom. Tako čekanje dugo čekanje evropskog nastupa, i onda se desi nastup protiv jedne velike ekipe poput AEK-a i to u fantastičnom ambijentu koji je stvoren. To je plod jednog velikog rada pogotovo u zadnje tri – četiri godine. Nagrada je ovo za sve one koji su podizali klub, pogotovo za ovu strukturu ljudi koji su u klubu posljednjih nekoliko godina. Stvorena je jedna pozitivna euforija i odlična atmosfera”, ističe Kodro.

Velež se, smatra nekadašnji reprezentativac BiH, ima pravo nadati čudu i plasmanu dalje nakon sjajne predstave u Sarajevu.

“Naravno da se mogu nadati prolasku u treće pretkolo. Ali, s tim se ne treba opterećivati. Velež je pokazao na Grbavici jednu taktičku zrelost, energiju, talenat, brzinu, i sam taj način na koji su prišli ovoj utakmici je odličan. Ovo je dokaz da u bh. fudbalu ima materijala da se napravi iskorak u Evropi”, smatra Kodro.

Na pitanje šta očekuje u Atini, odgovorio je:

“Šta god da se desi, ovo će biti veliki podvig. Mogu ići rasterećeni i zašto ne pokušati napraviti iznenađenje. Slušao sam trenera Feđu Dudića i sviđa mi se kako je pripremio ekipu i kako vjeruje u sebe i igrače. Dakle, apsolutno ne vidim koji razlog može biti da spriječi Veleža da izbaci AEK-a. Ja sam optimista na osnovu onog što sam vidio na Grbavici”, zaključio je Kodro.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo