9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

27.07.2021 / 08:13 Ekonomija - Amir Zukić

Ako ga delegati izglasaju zakon o obrtu stupit će na snagu

Ako ga delegati izglasaju zakon o obrtu stupit će na snagu
Amir Zukić / Vijesti.ba
Delegati Parlamenta Federacije BiH sutra će razmatrati Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH.

- Ukoliko ga izglasaju bit će omogućeno da stupi na snagu budući da ga je ranije usvojio Predstavnički dom. To će značiti da će obrti imati pravo i na uvoz repromaterijala i izvoz svojih proizvoda odnosno moći će samostalno u svoje ime i za svoj račun obavljati vanjskotrgovinsko poslovanje bez posrednika što do sada nije bio slučaj – rekao je u izjavi za Fenu federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić.

Kaže da su najvažnije prednosti ovog zakona skraćenje procedure i pojednostavljenje registracije obrta te omogućavanje pribavljanja dokumentacije po službenoj dužnosti.

Između ostalog, u praksi će biti obrtniku omogućeno obavljanje i drugih djelatnosti, koje služe obavljanju osnovne djelatnosti ili se uobičajeno obavljaju uz djelatnosti obuhvaćene rješenjem o obavljanju obrta,

- Zakonom je omogućeno fizičkim osobama i penzionerima obavljanje obrta u vidu dodatnog i dopunskog zanimanja, a predviđen je obrtni registar kao informacioni sistem za upravljanje procesom registracije i obrade podataka o obrtima – istakao je Zukić.

Također, značajnim smatra ukidanje podjele obrta na vezane i posebne obrte čime je po prvi put omogućeno obavljanje pojedinih vrsta obrta i bez stručne spreme, koja je velikim dijelom sprečavala osobe, posebno mlade ljude da registruju željeni obrt, a bez nepotrebnih administrativnih barijera.

Implementacijom navedenog, daje se veliki doprinos suzbijanju sive ekonomije odnosno novim zakonom omogućavamo svim zainteresovanim poduzetnicima da budu dijelom bosanskohercegovačke ekonomije na značajno jednostavniji način.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo