-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

30.07.2021 / 18:52 Tenis - OI Tokijo

Hrvatska stigla do jubilarne 50. medalje na olimpijskim igrama

Hrvatska stigla do jubilarne 50. medalje na olimpijskim igrama

Hrvatska je stigla do svoje 50. olimpijske medalje, računajući ljetne i zimske olimpijske igre.

Damir Martin je osvajanjem brončane medalje u samcu stigao do 48. medalje za Hrvatsku na olimpijskim igrama, a nakon hrvatskog finala u teniskim parovima, 49. i 50. medalju donijeli su Marin Čilić i Ivan Dodig (srebro) te Nikola Mektić i Mate Pavić (zlato).

Na Olimpijskim igrama u Tokiju Hrvatska je već osvojila šest medalja i trenutno dijeli 16. mjesto liste zemalja s najviše odličja.

Brončane medalje na Igrama u Japanu za Hrvatsku osvojili su Damir Martin u samcu te Toni Kanaet u taekwondou, srebro je pripalo Marinu Čiliću i Ivanu Dodigu u teniskim parovima, dok su do zlata stigli Matea Jelić u taekwondou, braća Sinković u veslačkom dvojcu te Nikola Mektić i Mate Pavić u teniskim parovima.

Posebnu priču ispisali su Čilić, Dodig, Mektić i Pavić jer prošlo je 113 godina otkad su zadnji put i zlato i srebro u muškim teniskim parovima uzeli tenisači iz iste zemlje.

Uz dvije medalje u tenisu te brončanu medalju koju je osvojio Martin, Hrvatska je stigla do jubilarne 50. olimpijske medalje, računajući i ljetne i zimske olimpijske igre.

Računajući samo ljetne olimpijske igre, Hrvatska je u svojoj povijesti od 1992. godine osvojila 39 medalja, dok je na zimskim igrama trenutno na brojci od 11 medalja, piše Index.hr.

Hrvatskoj je najviše medalja donijela Janica Kostelić, koja je dvaput na zimskim olimpijskim igrama, 2002. i 2006. godine, osvojila četiri zlatne i dvije srebrne medalje. Iza nje su braća Martin i Valent Sinković koji su Hrvatskoj donijeli dvije zlatne i jednu srebrnu medalju.

Tri medalje na olimpijskim igrama osvojila je i hrvatska rukometna reprezentacija, koja je 1996. i 2004. bila zlatna, dok je 2012. godine osvojila brončanu medalju. Golman Venio Losert je jedini rukometaš koji je igrao za sve tri rukometne generacije koje su osvajale medalje.

Od zemalja u regiji, Hrvatskoj je na vječnoj listi olimpijskih medalja najbliža Slovenija, koja trenutno ima 44 medalje, a iza nje slijedi Srbija s 19 medalja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo