6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

01.08.2021 / 12:49 Košarka - Olimpijske igre

Spektakl u Tokiju: Slovenija savladala Španiju

Spektakl u Tokiju: Slovenija savladala Španiju

Španija i Slovenija su nam u posljednjem meču grupne faze košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama ponudile spektakularan meč, a završeno je pobjedom Slovenije od 87:95.

Tako je Slovenija uspjela da u četvrtfinalu izbjegne teže rivale poput SAD i Francuske, a Španija će imati teži zadatak u toj fazi takmičenja.

Zanimljivo je da je Slovenija nadigrala svjetskog prvaka, a da Dončić nije bio ni blizu najefikasniji u timu, pošto je ubacio “samo” 12 poena.

Španija je vodila od samog početka utakmice, a u velike probleme Slovence dovodi Luka Dončić, koji je već u prvoj četvrtini napravio tri faula, od toga dva u napadu.

Treba napomenuti da mu je oba faula u napadu dosudio bh. arbitar koji dijeli pravdu na Olimpijskim igrama – Ademir Zurapović.

Brzo je tako Dončić morao na klupu zbog tri faula, ali je Slovence u igri držao sjajni Vlatko Čančar, koji je i u cijeloj utakmici bio najbolji igrač svog tima.

Na poluvremenu je Španija vodila sa 44:41, a i u nastavku je meč bio u egalu sve vrijeme.

Početkom posljednje dionice Slovenci stižu do poravnanja i čak u jednom trenutku preuzimaju vodstvo, ali onda prednost Špancima s dvije sjajne trojke vraća iskusni Pau Gasol.

Ipak, Slovenija se još jednom vraća i na manje od dvije minute do kraja vodi 85:88 nakon polaganja Prepeliča i zakucavanja Dimeca. Potom Rubio ulazi s klupe i smanjuje na 87:88, ali Španci potom nisu iskoristili dva napada i Slovenija pogocima s linije slobodnih bacanja dolazi do pobjede od 87:95.

Čančar je meč završio s 22 poena, dok je Dončić imao 12 poena, 14 skokova i 9 asistencija. Prepelič je dodao 15, a Tobey 16 poena.

Kod Španaca se istakao Rubio sa 18 poena i 9 asistencija, a 14 ubačaja je dodao Abalde.

Tako su u četvrtfinalu pred žrijeb u povlaštenom položaju Francuska, Australija, SAD i Slovenija, dok su u drugom dijelu žrijeba Italija, Njemačka, Španija i Argentina.



(Vijesti.ba / SC)

Izdvajamo