-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

02.08.2021 / 15:30 Politika - Predsjednik SDA

Izetbegović: Schmidt je odlučan i uspješan političar koji iza sebe ima civiliziran svijet

Izetbegović: Schmidt je odlučan i uspješan političar koji iza sebe ima civiliziran svijet
Foto: FENA

U Sarajevu je počela redovna sjednica Predsjedništva SDA, a prije njenog početka medijima se obratio lider SDA Bakir Izetbegović.

Kako je kazao, neke od tema o kojima će danas biti govora su aktuelna politička situacija u BiH obilježena odlukama visokog predstavnika Valentina Inzka i reakcijama iz RS-a, ali i neka unutarstranačka pitanja, dovršetak procesa rekonstrukcija kantonalnih odbora...

Na pitanje novinara šta će promijeniti dolazak novog visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH, Izetbegović je bio pesimista za prvih mjesec dana.

- Mislim da u prvih mjesec dana neće ništa biti posebno, a onda će ovakvom politikom političari u RS da dovedu do toga da se sudare s institucijama BiH, međunarodnom zajednicom, Vijećem za implementaciju mira (PIC), Uredom visokog predstavnika (OHR). Nadamo se da će odustati prije nego dođe do smjena o kojima se govori - rekao je lider SDA.

Naglasio je da u BiH mora biti mir, stabilnost, ne mogu se negirati zločini, genocid niti se suprostavljati presudama Haškog tribunala..

- Ovo je civilizovana zemlja. Nadam se da će nakon avgusta to svi shvatiti i da ćemo krenuti putem stabilizacije, mira - dodao je Izetbegović, te se osvrnuo na Schmidta:

"Gospodin Schmidt je jedan političar koji ima ogromno iskustvo i ne možemo govoriti o tome kako izgleda i kakav utisak ostavlja, zna se tačno ko je i šta je gospodin Schmidt. Jedan odlučan i uspješan njemački političar koji iza sebe ima civiliziran svijet, zemlje PIC-a, OHR".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo