8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

05.08.2021 / 10:52 Kultura - Akademik Ivica Ćurković

Treća izložba dokumentarne građe o Veležu i njegovim vedetama

Izložba dokumentarne građe novinara i publiciste Zlatka Serdarevića o akademiku Ivici Ćurkoviću pobudila je veliko zanimanje građana, o čemu svedoči brojnost publike.

Na 16 panela predstavljeno je stotinjak eksponata fotografija, afiša, novinskih isječaka i plakata.

Ravnopravno su zastupljeni periodi igranja u Veležu, Partizanu i konačno Saint-Etienneu gdje je dostigao vrhunac karijere nastupajući u finalu Kupa evropskih šampiona. Taj grad ga je počastvovao priznanjem počasnog građanina uz dodjelu zlatne medalje.

Ćurković se zahvalio autoru na izložbi i sjećanju na njegovu sportsku karijeru i svemu ostalom što ga je pratilo.

- Moje profesionalno bavljenje sportom trajalo je neuobičajeno dugo, pune 22 godine u tri kluba i veoma sam ponosan na sve što sam postigao. Naravno bez dobrog temelja u svakom pogledu teško je opstati a i trajati. Moj temelj je postavljen ovdje u Mostaru u Veležu i on mi je dao sigurnost da izdržim do kraja na najbolji način.

Zato ova izložba i rezime preko fotografija koje je sakupio Zlatko Serdarević, vrijedni novinar i pisac a uz to veliki poznavalac sporta i života, je na određen način i kultura sjećanja koja nažalost na našim prostorima i u regiji nema neko važno mjesto kao što bi trebalo imati.

Ta kultura sjećanja na ljude iz sporta i umjetnosti je veoma važna jer te djelatnosti oduvijek su, a i danas uljepšavaju život i čine ljude sretnim - izjavio je akademik Ćurković, podsjećajući da za svaki uspjeh treba mnogo rada, strpljenja, odricanja, voljnog elementa, talenta i inteligencije.

Autor izložbe, novinar i publicist Zlatko Serdarević je u svom obraćanju, između ostalog, kazao da mu je izuzetna čast što je na ovoj postavci prisutan akademik Ćurković, planetarno ime, što najbolje potvrđuje njegova bogata i razuđena biografija.

- Iz malog Mostara Ivica Ćurković je strpljivo i uporno gradio karijeru i njegova staza uspona išla je od Veleža, beogradskog Partizana do francuskog Saint-Etiennea.

Dvije su referentne fotografije na ovoj izložbi koje potvrđuju sva odricanja na putu trijumfa. Na prvoj se vidi Ćurković između stativa sav crn od blata, dok druga prikazuje njegov trijumfalan put od Jelisejskih polja kroz Trijumfalnu kapiju u Parizu, do predsjedničke palate u kojoj su mu u dva navrata 1987. i 2005. godine dva predsjednika Francuske Franciois Mitterrand i Jacques Chirac uručili odlikovanja - Orden za nacionalne zasluge i Orden legije časti.

Pri tome je promovisan u Red viteza. Niz je funkcija koje u bogatoj karijeri obavljao u FIFA-i, UEFA-i, Mediteranskom odboru "Pjer Kuberten", Olimpijskom komitetu Srbije itd. Sve je to ovdje predstavljeno tako da se može preko eksponata pratiti njegova životna staza - kazao je Serdarević.

Izložba je otvorena u Caffeu Globus, a priređena je u okviru serijala izložbi posvećenih skorom obilježavanju 100-godišnjice djelovanja FK Velež i izvrsnih rezultata ostvarenih na takmičenima u Konferencijskoj ligi UEFA-e.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo