5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

05.08.2021 / 15:21 KORONAVIRUS - Covid-19

U Sloveniji 138 zaraza, najave o pogoršanju epidemiološkog stanja

U Sloveniji 138 zaraza, najave o pogoršanju epidemiološkog stanja
Foto: Arhiv
U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 138 novih zaraza koronavirusom, gotovo kao prethodni dan, no epidemiolozi govore da se epidemiološka situacija pogoršava te da će idući tjedan ući u "narančastu" fazu uz porast zaraza i hospitalizacija.

S provedenih 1610 PCR testova potvrđeno je 138 zaraza, a 8,6 posto je pozitivnih nalaza, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Dan ranije bilo je 139 zaraza, uz udio pozitivnih od 8,7 posto, prenosi Hina.

U zemlji je trenutno 1293 aktivnih zaraza, sedmodnevni prosjek zaraženih za proteklo razdoblje iznosi 112, a 14-dnevna incidencija zaraza na 100.000 stanovnika i dalje raste i iznosi 61,3, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

U bolnicama je trenutačno 28 covid pacijenata, od čega 8 na intenzivnoj njezi. Broj hospitalizacija u zadnje je vrijeme stabilan, no to bi se moglo promijeniti idućeg tjedna, kad se očekuje i veći broj oboljelih koji će trebati hospitalizaciju, izjavila je infektologinja Bojana Beović.

Voditeljica vladina stručnog tima za Covid-19 Mateja Logar izjavila je za medije da  su u Infekcijskoj klinici u Ljubljani  do sada ukupno zabilježena samo tri slučaja oboljelih koji su primljeni na liječenje od Covida-19, a da su prije toga dobili potrebne doze cjepiva.

No, radilo se o osobama s komorbiditetima ili oslabljenim imunosnim sistemom, zbog čega je reakcija na cjepivo bila slabija, ali su unatoč tome imali mnogo blaži tijek bolesti nego da nisu bili cijepljeni, rekla je.

Mediji prenose  projekcije stručnjaka prema kojima bi Slovenija iz sadašnje "zelene" faze, u kojoj se nalazi prema kriterijima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), u narančastu fazu mogla ući već idući tjedan, a početkom rujna i u riskantniju "crvenu",  ako se nastave sadašnji trendovi i ako se  puna procijepljenost stanovništva koja je trenutno na 38,9 posto bitno ne poveća.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo