0°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C

07.09.2021 / 10:47 BiH - Ogoljene namjere

Kompanije iz SAD i EU odbile kineski projekt Bloka 7, Kinezi žele 'podvaliti' svoju opremu

Kompanije iz SAD i EU odbile kineski projekt Bloka 7, Kinezi žele 'podvaliti' svoju opremu
Foto: Vijesti.ba

Konzorcij kompanija iz Kine danas se oglasio saopćenjem za javnost vezano za probleme u vezi sa izgradnjom Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, za koji je ugovor o izgradnji potpisan u avgustu 2014. godine.

Kroz dato pojašnjenje, Kinezi su potvrdili da im je konačna namjera kroz gradnju Bloka 7 u potpunosti ovladati energetskim resursima Bosne I Hercegovine. Iz kineskog konzorcija priznali su da su, nakon što se iz projekta povukao američki General Electric, i sve najuglednije evropske kompanije odbile saradnju sa Kinezima na Bloku 7 TE u Tuzli.

Naime, General Electric je trebao raditi opskrbu kotla i generatora parne turbine, a nakon što su se povukli iz projekta kineske kompanije ponudile su nabavku opreme evropskim kompanijama poput Siemensa, MHPS Europe, RAFAKO i Doosan Skoda. No i ove kompanije su obavijestile kineski konzorcij da nisu u mogućnosti nabaviti traženu opremu.

Nakon toga su se iz Kine odlučili na ono što je bila namjera od početka, uvaliti Elektroprivredi BiH i Federaciji BiH svoju opremu.

- Stoga je najnovije rješenje bilo da opremu proizvode Shanghai Boiler Works Co., Ltd. (SBWL) u saradnji s GE i Shanghai Electric Group (SEC) zasnovane na Siemensovoj tehnologiji. Konzorcij CGGC-GEDI u je potpunosti posvećen projektu TE Tuzla Blok 7 i nada se da će EP BiH i javne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine prihvatiti ovaj alternativni prijedlog kako bi izgradnja Bloka 7 mogla započeti što je prije moguće, naveli su iz konzorcija.

Ako bi vlasti u Federaciji BiH, prije svega Parlament FBiH, pristali na ovu ponudu bilo bi to pogubno za energetsku neovisnost Federacije BiH. Osim što bi zbog uzetog kredita BiH bila ovisna o srpsko-kineskom lobiju, ugradnjom kineske opreme Blok 7 bi za vijeke vijekova bio ovisan o kineskim dobavljačima i servisiranju, odnosno podložan ucjenama najgore vrste.

S druge strane bio bi to i prst u oko Evropskoj uniji i Energetskoj zajednici iz kojih su već (pre)poručili BiH da se “elegantno izvuče iz tog posla”. Nema sumnje da se ovakav razvoj situacije neće svidjeti domaćim mešetarima i lobistima koji su ozbiljno računali na činjenicu da kineski kredit pokriva oko 80 posto investicije, a da bi 20 posto investicije moglo kroz sumnjive tendere doći u njihove ruke.

Zato je sada ključna odgovornost na Parlamentu FBiH da se odluči između evropskog puta BiH i kineskog kredita.


S. Ć


(Vijesti.ba)

Izdvajamo