16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

11.09.2021 / 10:45 Zanimljivosti - Saopćenje

Regionalni 'Route WB6' volonteri na Mostar Street Arts festivalu

Regionalni 'Route WB6' volonteri na Mostar Street Arts festivalu
Foto: FENA

U sklopu regionalnog volonterskog programa razmjene "Route WB6" devetero mladih s teritorija zapadnog Balkana volontiralo je od 5. septembra na Mostar Street Arts festivalu.

Mladi su pomagali u stvaranju murala, realizaciji kulturnih aktivnosti te dali značajan doprinos odvijanju aktivnosti festivala koji je oživio ulice Mostara. Volonteri su također imali priliku posjetiti veliki broj turističkih atrakcija Hercegovine, a većina njih po prvi puta je posjetila Mostar, ali i Bosnu i Hercegovinu.

Mladi volonter iz Kosovske Mitrovice Miloš Vučinić istaknuo je kako je tijekom ovog iskustva upoznao nove ljude s različitih krajeva svijeta.

- Mogu reći da sam naučio dosta kako o drugim kulturama, tako i o kulturi BiH. Za vrijeme festivala sam imao prilike i uraditi nešto novo što nikada do sada nisam uradio, tako da sam veoma sretan što sam došao ovdje i pomogao u provođenju ovog festival – kazao je Vučinić te pozvao mlade da se priključe u program volontiranja.

Volonterka iz Albanije Sidorela Pere iz grada Korce dodala je kako je ovo prvi put kako je posjetila Mostar, ali da je već svojim prijateljima najavila da će se ponovno vratiti.

Glavni cilj "Route WB6" projekta je promoviranje regionalnog volontiranja kao alata kojim se smanjuje društvena i etnička distance među mladima u regiji te se jačaju njihove prosocijalne i europske vrijednosti koje vode do pomirenja, stabilnosti i prosperiteta u regiji.

Projekt na području zapadnog Balkana implementira konzorcij predvođen Regionalnim uredom za suradnju mladih (RYCO) te partnerima, kao što su Institut za razvoj mladih "KULT" iz BiH te "Beyond Barriers", "SEEYN", "Lens", "MKC Bitola", "ADP Zid" i Mladi istraživači Srbije. Projekt podržava Ministarstvo vanjskih poslova Norveške, navodi se u priopćenju Regionalnog volonterskog programa razmjene "Route WB6".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo