8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

16.09.2021 / 13:26 Politika - Konaković i Ademović

NiP o zajedničkom kandidatu opozicije i potezima Srbije

Rukovodstvo stranke Narod i Pravda (NiP) smatra nedopustivim hapšenje građana, branitelja, Bosne i Hercegovine, te poziva vlast Republike Srbije da odmah oslobode uhapšene građane, branitelje BiH, ...

... i da njihovo daljnje eventualno procesuiranje prepuste pravosuđu BiH.

Politički direktor NiP-a Kemal Ademović i predsjednik te stranke Elmedin Konaković danas su na konferenciji za medije govorili o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, hapšenju branitelja BiH, blokadi državnih institucija, sinhroniziranom donošenju zakona o ćirilici, izgradnji 'svesrpskog svetilišta'.

- Hapšenja i procesuiranje naših nevinih ljudi shvatamo i kao pokušaj revizije historije i činjenica koje su utvrdila međunarodna tijela i izjednačavanje agresora i žrtve – kazao je Ademović.

- U suprotnom inicirat ćemo set mjera kao odgovor politici Srbije, s obzirom na to da članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović kao i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković ne rade skoro ništa po tom pitanju.

Podsjetio je da je UN-ova i Međunarodna komisija za utvrđivanje ratnih zločina, kojom je predsjedavao Tadeusz Mazowiecki, utvrdila da je 85 posto zločina izvršeno od strane srpskih snaga, 13 posto od strane hrvatskih, a 2 posto od strane Armije Republike BiH, ili bosanskih snaga.

Također je i Svjetski jevrejski kongres upotpunosti odbacio izvještaj Komisije entiteta RS o Srebrenici, nazivajući sadržaj tog izvještaja sramotnim.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković smatra da odnos vlasti Srbije prema BiH izaziva ne samo sumnju nego i obavezu da „budemo oprezni“

- BiH nije zaslužila takav odnos Srbije prema teritoriji BiH, njenim građanima. Bez obzira na 'slatke riječi', donirane vakcine, postupci predsjednika Aleksandra Vučića izazivaju ne samo sumnju u njegove 'dobre'namjere, nego nas obavezju da sa puno više opreza ulazimo u buduće kontakte i dodatno radimo na jačanju našeg društva, koje se samo snažno i ojačano može se suprotstaviti nekim novim ambicijama i aspiracijama koje su vidljive na političkoj sceni – kazao je Konaković.

Također je ukazao i na kreiranje teza o radikalizaciji bošnjačkog naroda, a to su samo teze zabluda i neistina.

Konaković je pozvao i visokog predstavnika u BiH Kristiana Schmidta, da konkretnije pojasni svoju agendu i namjeru.

- Veoma je važno da visoki predstavnik u BiH Kristian Schmidt, u čije dobre namjere ne sumnjamo, ali je bilo nekoliko nepreciznih, nejasnih izjava koje bi mogao razjasniti i pozivamo ga da to uradi u narednim danima – poručio je Konaković.

Konaković je komentirao i današnje pretrese u slučaju "Dženana Memića". Smatra da ih  jer trebalo napraviti prije pet godina.

Pozvao je sve koji su na vodećim pozicijama u BiH, da uozbilje svoj posao, da ne rješavaju probleme telefonskim pozivima, da koriste snagu institucija.

- Ukoliko stranke Trojke budu imale više kandidata vodit će se bitka između nas za pobjedu, a ako budemo imali zajedničkog kandidata, desit će se sarajevski sindrom, da kandidata SDA pobijedimo dvostrukom razlikom. Ne postoji nikakva šansa da kandidat SDA pobijedi u utrci za Predsjedništvo BiH", izjavio je Konaković.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo