1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

16.09.2021 / 17:23 Politika - Prvi rezultati revizije

Najviše lažnih diploma u JKP Rad, GRAS-u, Vodovodu ...

Najviše lažnih diploma u JKP Rad, GRAS-u, Vodovodu ...
Foto: FENA
U sklopu revizije diploma koju realizira Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (KS) i izvršenih provjera za nešto više od 20 posto uposlenika u javnom sektoru KS, otkriveno je 57 krivotvorenih diploma.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji, na kojoj su prezentirani podaci o aktivnostima na pronalasku lažnih diploma, s fokusom na javna komunalna preduzeća.

- Podaci s terena govore da možemo očekivati ubrzo nove desetine krivotvorenih diploma - kazao je Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Ilustracije radi, od ukupnog broja ( 57 krivotvorenih diploma) najviše ih je otkriveno u KJKP „Rad“- 19, u GRAS-u 10, pet u „Vodovodu i kanalizaciji – ViK-u“, četiri u „Toplanama“ i tri u „Pokopu"…

Kafedžić je podsjetio da je proces revizije diploma u KS-u propraćen ozbiljnim pritiskom s državnog nivoa da se ovaj proces obustavi.

Općedruštvenu štetnost i poražavajuće činjenice u vezi pojavom lažnih diploma opisao je primjerom iz GRAS-a.

- Ujutro kada vozila GRAS-a izlaze na teren, glavna osoba koja potpisuje da su vozila ispravna je sa falsifikovanom diplomom, dok građane u istom vozilu voze vozači s, također, falsifikovanom diplomom - navodi Kafedžić.

Istovremeno, ističe kako je u određenom broju slučajeva već nastupila zastara i da su ti uposlenici i dalje na pozicijama za koje nemaju adekvatnu diplomu.

U tom kontekstu, Kafedžić navodi da su neki od uposlenika GRAS-a s krivotvorenom diplomom naplatili i po osnovu tužbe novac iz Budžeta KS.

- Jedno lice kod koga je utvrđena krivotvorena isprava naplatilo je 96.000 KM po osnovu tužbe – navodi on.

Stoga je Ured prema Vladi KS uputio inicijativu da se proširi zaključak koji se odnosi na ova pitanja i pokrene revizija formalno-pravni uvjeta za obavljanje posla u slučajevima u kojima je utvrđena krivotvorena isprava, odnosno da se takve osobe odstrane s radnih mjesta.

Kafedžić je najavio da će ubrzo 'izaći' s konkretnim podacima o sistemskoj korupciji u KS, s obilježjima organiziranog kriminala i pranja novca.

U osvrtu na istu tematiku, premijer KS Edin Forto podsjetio je kako su aktivnosti na otkrivanju krivotvorenih diploma inicirane još 2019. godine, te da će na tom planu aktivnosti biti nastavljene, bez obzira na otpore.

Naveo je kako je osobama s lažnim diplomama u kantonalnim preduzećima dosada isplaćeno više od 12 miliona KM, te za isti iznos pričinjena šteta Budžetu KS.

Forto je u tom kontekstu poručio kako će istrajati na kreiranju sistema vrijednosti u kojem će nezakonito postupanje naići na osudu cjelokupne javnosti i biti okvalificirano neprihvatljivim, te da će pojave poput lažnih diploma biti otkrivene i krivično sankcionirane.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo