12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

17.09.2021 / 08:03 Svijet - Migrantska kriza

Hiljade migranata ispod mosta u Teksasu, novi je to izazov za Bidena

Hiljade migranata ispod mosta u Teksasu, novi je to izazov za Bidena
Foto: Agencije

Hiljade migranata stigle su pod most koji povezuje gradove Del Rio u Teksasu i Acuñu u Meksiku i na velikoj vrućini podignuli vrućini improvizirani kamp, postavljajući tako pred američkoga predsjednika Joea Bidena novi pogranični problem s kojim će se morati suočiti.

Temperatura se penje i do 37 Celzijevih stupnjeva, a hrane i vode ima vrlo malo pa su stotine migranata bile prisiljene prijeći Rio Grande i vraćati se u Meksiko kako bi se opskrbile osnovnim namirnicama koje, kako su rekli Reutersovim novinarima, ne dobivaju na američkoj strani.

Meksička granica

Migranti su uglavnom s Haitija, ali ima i onih s Kube te iz Venezuele i Nikaragve.

Teški uvjeti na granici odražavaju humanitarni izazov s kojim je suočen Biden, dok je broj uhićenih na granici najviši u zadnjih dvadeset godina. Američke vlasti uhitile su u kolovozu na meksičkoj granici više od 195 tisuća migranata, pokazuju vladini podaci objavljeni u srijedu.

Carinska i pogranična služba nije odgovorila na pitanje koliko se ljudi nalazi u kampu u Del Riu, a jedan je službenik Reutersu u srijedu rekao da se tamo nalazi oko 6 tisuća ljudi.

Pogranična patrola priopćila je da povećava broj osoblja u Del Riu kako bi osigurala “siguran i humani postupak”. Za migrante su osigurani pitka voda i prijenosni WC-i, dodaje se u priopćenju.

Američki predsjednik Biden, demokrat koji je dužnost preuzeo u siječnju, odbacio je mnoge stroge imigracijske mjere koje je uveo njegov prethodnik, republikanac, Donald Trump.

Pro-migrantske skupine

No, Biden se našao između pro-migrantskih skupina i nekih demokrata koji ga kritiziraju da ne čini dovoljno kako bi pomogao migrantima s jedne strane, i protivnika koji govore da je njegova politika potaknula ilegalnu imigraciju, s druge.

Del Rio se nalazi u okrugu Val Verde, koji je na izborima 2020. glasao za Trumpa. Neki stanovnici toga pograničnoga grada kažu da ih je savezna vlada napustila, kada je u pitanju pogranična sigurnost.

I migranti i meksički službenici kažu da se u idućim danima može očekivati još mnogo migranata.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo